– Tjener rått på ikke å ta miljøansvar

Norge har aldri tjent mer penger på å selge laks til utlandet. Men samtidig har problemet med lakselus aldri vært større og villaksen kan bli utryddet, mener WWF.

– Norsk oppdrettsnæring tjener rekordmange penger og velger bort sitt miljøansvar med myndighetenes velsignelse, mener naturvernorganisasjonen WWF.

Rasmus Hansson. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix / WWF NorgeRasmus Hansson. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix / WWF NorgeIfølge Eksportutvalget for fisk ligger Norge an til å eksportere laks og ørret for 32,5 milliarder kroner i 2010. Det er ny rekord. Bare de siste fem årene har norsk oppdrettsnæring økt produksjonen med 64 prosent og Norge vil slakte nesten 1 million tonn oppdrettslaks i 2010. Samtidig viser en ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) at oppdrettslaks på rømmen er i ferd med å utrydde norsk villaks, konstaterer WWF.

– Det er helt uakseptabelt med en næring som skryter av å tjene penger som aldri før, samtidig som den setter rekord i lakselus som påvirker villaksen og sjøørreten vår. Fiskeri- og kystministeren kan ikke tillate at næringen velter seg i penger når den ikke tar miljøansvar, tordner generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

– Næringen har råd til å bli stilt strenge krav til og man kan spørre seg hva ministeren venter på. Er det at den skal få dårligere råd, spør Hansson.

Les også: – Det haster å stanse rømming av laks 28.11.2010

– Må hindre kontakt med villaks

WWF mener oppdrettsnæringen, med Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) i spissen, løper fra miljøansvaret sitt uten å kikke seg tilbake. WWF krever lovpålagte tiltak som hindrer kontakt mellom villaks og oppdrettslaks.

– Vi har en flertallregjering som kan bestemme fremtiden til oppdrettsnæringen. Hvorfor skal ikke en næring som har så sterk økonomi underlegges et strengt miljøregelverk? Dette et totalt ansvarsfraskrivelse fra regjeringen, sier Hansson.

WWF støtter miljøvernminister Erik Solheims initiativ til lukkede anlegg for å hindre oppdrettslaks i å rømme. Det er beklagelig at det er lite forskning på denne type teknologi, noe oppdrettsnæringen selv heller ikke tar noe initiativ til å fremme, mener WWF. Til sammenligning viser WWF til at landbruksindustrien på 1970-tallet ble tvunget til å omlegge industrien ved at forvaltningen innførte strenge reguleringer.

Les også: Forventer miljøskifte for fiskeoppdrett 16.11.2010

Les også: Solheim ønsker lukkede sjøanlegg 12.11.2010

Krever steril oppdrettslaks

Videre krever WWF steril oppdrettslaks og forventer at dette blir en lovpålagt standard for å sikre villaksens fremtid.

Inntil det kommer tiltak som hindrer at rømt laks gir en negativ påvirkning på villaks, må myndighetene pålegge tvangsflytting av de anleggene som ligger i områder hvor villaksbestandene er mest sårbare, krever WWF.

– Dramatisk

– Norsk villaks vil sakte, men sikkert forsvinne fra norsk naturmangfold dersom videre innblanding fra oppdrettslaks ikke forhindres, viser NINAs rapport. Rapporten tar kun for seg rømt fisk som en faktor for at villaksen kan forsvinne fra Norges vassdrag. I tillegg er villaksen truet av en rekke andre faktorer, som lakselus, dødelig ferskvannsparasitter og mattilgang i havet, påpeker WWF.

– Hvis rømt oppdrettfisk alene kan utrydde våre unike villbestander i fremtiden, så er dette dramatisk lesning. Villaksen påvirkes av flere negative faktorer, og alle disse faktorene til sammen kan gjøre at vi mister en unik art som Norge har et særlig ansvar for å forvalte, sier Hansson.