Høye råstoffpriser preger resultatet

Morpol ASA oppnådde et resultat før skatt på 1,09 millioner euro i 3. kvartal 2010.

Morpol ASA oppnådde i tredje kvartal 2010 et resultat før skatt på 1,09 millioner euro, mot 4,65 millioner euro i tredje kvartal i fjor. Det fremgår av resultatrapporten for 3. kvartal 2010, som selskapet la frem i dag.

Morpol ASA rapporterer null i driftsresultat i tredje kvartal 2010. Underliggende driftsresultat er 2,6 millioner euro, da det i kvartalet er kostnadsført 2,6 millioner euro i transaksjonskostnader, påløpt i forbindelse med oppkjøp i perioden. Driftsresultatet for tilsvarende kvartal i fjor var 2,9 millioner euro.

Til tross for at råvareprisen på laks falt fra nivåene i andre kvartal, forble de vesentlig høyere enn i fjor og påvirket dermed marginene for prosesseringsvirksomheten. Morpol-gruppen oppnådde et resultat etter skatt på 0,9 millioner euro for kvartalet, mot 3,9 millioner euro i samme periode i 2009.

Marine Farms ASA (MAFA) som nå i sin helhet er overtatt av Morpol ASA, oppnådde i tredje kvartal 2010 et resultat før skatt på 9,8 millioner kroner, mot 2,5 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Les også: Overskudd i Marine Farms 26.11.2010

Driftsinntektene vesentlig opp

Driftsinntektene i tredje kvartal 2010 var vesentlig høyere enn i samme periode i fjor, med 93,3 millioner euro, mot 67,7 millioner euro i tredje kvartal 2009. Inntektsøkningen skyldes en kombinasjon av sterk volumvekst og høyere salgspriser.

Fortsatt sterk salgsvekst

Det totale salgsvolumet steg med 23 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2009. Volumutviklingen har vært god sammenlignet med 2009 innen alle kategorier med unntak av kaldrøkt laks og spesialiteter.

– Vi oppnådde tilfredsstillende resultater i tredje kvartal 2010, til tross for utfordringen med høye råvarepriser, sier Morpols CEO, Jerzy Malek.

– Vi har realisert vårt strategiske mål om å gå inn i oppdrettsnæringen, og vi har også kjøpt en prosesseringsvirksomhet i Storbritannia. Dette vil bidra til å øke markedsandelen i utvalgte markeder, sier Malek.

Oppkjøp i kvartalet

Morpol har i løpet av kvartalet kjøpt Mainstream Scotland (nå Northern Isles Salmon), Marine Farms, Brookside Products Ltd. og eiendeler i Westray Salmon Ltd. og Rysa Salmon Ltd. Northern Isles Salmon er inkludert i gruppens resultater fra og med 1. august 2010.

Øvrige oppkjøpte selskap vil bli inkludert i gruppens resultater fra og med fjerde kvartal. Alle oppkjøp i perioden er reflektert i gruppens balanse ved utgangen av tredje kvartal.

– Selv om marginene i tredje kvartal er lavere enn vi gjerne hadde sett, er vi trygge på at vår forretningsmodell vil gi oss muligheten til å komme sterkere tilbake i kommende kvartaler og vi forventer bedre resultater i fjerde kvartal og inn i 2011. Vårt hovedfokus vil fortsatt være stabil produksjon av høykvalitetsprodukter som tilfredsstiller kundenes behov, sier Malek.

Morpol hadde en netto rentebærende gjeld på 156 millioner euro ved utgangen av tredje kvartal, mot 75,5 millioner euro på samme tidspunkt i fjor. Årsaken til økningen er oppkjøpene i kvartalet.

Les mer
Regnskapsrapport og presentasjonsmateriale kan lastes ned her:
Kvartalsrapport Q3 2010 - Morpol ASA (PDF)
Presentasjon Q3 2010 - Morpol ASA (PDF)

Om Morpol
Morpol-gruppen driver med foredling, salg og distribusjon av ferdige lakseprodukter. Hovedprodukter er: kaldrøkt og varmrøkt laks, gravlaks, ferske laksefileter, frosne lakseporsjoner, organisk laks, villaks og laksespesialiteter. Morpol har, siden 2010 også lakseoppdrettsvirksomhet i Skottland. Morpols totale driftsinntekter i 2009 var på om lag 340 millioner euro.

Selskapet ble grunnlagt i 1996 i Utska på den baltiske kysten av Polen og har mer enn 3 000 ansatte i åtte land. Morpol er verdensledende innen røkelaks. Selskapet har oppnådd sin ledende posisjon gjennom effektive produksjonsprosesser, et sterkt fokus på produktkvalitet og høy grad av serviceoverfor kunder innen både retail og storhusholdning. Morpol betjener kunder i hele Europa, i Japan og i USA. Selskapet er notert på Oslo Børs. (Kilde: Morpol ASA).