– Det haster å stanse rømming av laks

En ny NINA-rapport tyder på at det haster med å få slutt på innblanding av oppdrettslaks i villaksens gytebestander.

Rapporten viser at rømt oppdrettslaks er i ferd med å erstatte villaksen i norske vassdrag, mener NINA. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har samlet kunnskap om innblanding av oppdrettslaks i perioden 1989-2009. De siste 20 års utvikling er videre brukt til å beregne villaksens sjanser i 2050 og 2100.

– Den eneste løsningen er å forhindre all innblanding av oppdrettslaks i villaksbestandene. Og det haster, sier forskningssjef Kjetil Hindar i en pressemelding.

– Bare et spørsmål om tid

Bakgrunnen for beregningene, er tellinger av oppdrettslaks og villaks i en rekke vassdrag, samt all dokumentert kunnskap om oppdrettslaksens evne til å få fram avkom i elvene i konkurranse med villaksen.

– Dette er solid kunnskap som er satt inn i en enkel og god beregningsmodell. Om vi ikke forhindrer videre innblanding av oppdrettslaks forsvinner villaksen sakte men sikkert fra norsk natur, hevder Hindar.

Den nye NINA-rapporten er en kartbasert, regional framstilling av hvordan villaksbestander har blitt påvirket av rømt oppdrettslaks i løpet av årene 1989-2009. Kartene viser at det allerede pr 2009 har skjedd store negative endringer i andelen gytefisk med villaksbakgrunn i mange regioner. Det er allerede kritisk i Hordaland hvor andelen villaks er mindre enn 25 prosent, skriver NINA.

– Når de siste 10 års utvikling framskrives til 2050 og 2100 ser vi at det går galt i alle regionene. Om ikke innblandingen stanses er villaksens endelikt utvilsomt – det er bare et spørsmål om tid, hevder NINA-forskeren.

Les også: 30 000 kilo laks fra Orkla 26.11.2010

Les også: Er laksen truet eller ei? 11.11.2010

– Nødvendig med lukkede anlegg

Det er bare et scenario med 0 prosent innblanding som kan bringe trenden i de ulike regionene i riktig retning, mener Hindar.

– For villaksen haster det å realisere nulltoleransen. Selv om det ser svart ut er vi optimistiske, særlig fordi vi nå ser mange initiativer for å bringe oppdrett inn i lukkede anlegg, sier han. Flytende lukkede oppdrettsanlegg vil hjelpe villaksen på flere måter. I tillegg til at det forhindrer rømning og oppdrettslaksens gyting i elva blir det mindre lakselus og sykdommer for villaksen, hevder Hindar.

– Nødvendig med sterilisering

– Men «noen få år» er dessverre for lenge for villaksen i mange vassdrag. Inntil lukkede anlegg er på plass er det derfor nødvendig å iverksette sterilisering av oppdrettslaks, hevder Hindar.

– Teknikker med sterilisering av laks er kommet langt og kan benyttes i stor skala med begrenset effekt på overlevelse og vekst. Disse tiltakene bør iverksettes raskt, avslutter Hindar.

Les mer
Regionvis påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander i Norge - Rapport (PDF)