PD for dummies

Veterinærinstituttet har laget en lettfattelig omtale av Pancreas disease.

PD (Pancreas disease eller pankreassykdom) er en alvorlig virussykdom hos laks og annen laksefisk, som smitter via vann.

Hva betyr smitten for villfisk, hva med fisk i andre oppdrettsanlegg? Hvor lett smitter viruset? Her er mange spørsmål med få sikre svar. Men noe vet vi, skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider.

PD har vært mye framme i media den siste tiden, hvor sykdommen også er benevnt som «laksepesten». Torun Taksdal ved Veterinærinstituttet har skrevet en PD-artikkel for ikke-spesialister i siste nummer av Norsk veterinærtidsskrift.

(Ikke lenger tilgjengelig på nett).

Om pankreassykdom (PD)

PD har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige sykdommene vi har i oppdrettsnæringen i dag. PD forårsakes av et virus som betegnes salmonid alfavirus og sykdommen påvises hos atlantisk laks og regnbueørret.

De første tilfellene av PD ble registret i Hordaland i 1989. Sykdommen var lenge lokalisert til Sør-Vestlandet, men har de siste årene gradvis spredt seg nordover kysten til Møre og Romsdal. Fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal utgjør nå en egen bekjempelsessone for PD. I tillegg har det vært gjentatte utbrudd i Finnmark og enkeltstående utbrudd i Nordland og Troms. Utbrudd nord for sonen får stor oppmerksomhet hvor uttak av syk/smitte fisk er et aktuelt tiltak for å forhindre at viruset etablerer seg i området.

PD har vært kjent fra Skottland siden 1976 og fra Irland siden tidlig på 80-tallet. Det er satt igang en egen tiltaksplan for å få kontroll med PD i den definerte sonen på Vestlandet og det foregår et nært samarbeid mellom næring og forskningsmiljø i Irland, Skottland og Norge.

Kilde: Veterinærinstituttet