To nye tilfeller av PD i november

Det ble i november konstatert Pancreas disease (PD) på to nye lokaliteter. Samtidig ble antallet for oktober justert opp med ett tilfelle.

I november måned ble det påvist ett nytt tilfelle av PD på fisk i Møre og Romsdal, og ett nytt tilfelle i Sogn og Fjordane.

Til og med november i år er det registrert til sammen 83 nye tilfeller med påvisning eller konstatert mistanke om PD. Det viser en ny månedsoversikt som Veterinærinstituttet har lagt frem.

– Det ble påvist to tilfeller i november, så den nedadgående tendensen fortsetter som forventet, skriver Veterinærinstituttet om månedsoversikten.

Det er hittil i år ikke konstatert nye tilfeller av PD eller mistanke om PD i andre fylker enn i de fire vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Endringer for tidligere registrerte tilfeller

På en lokalitet i Hordaland der det var mistanke om PD i august, er diagnosen nå endret til påvist PD. Det samme gjelder for en lokalitet i Møre og Romsdal der det var mistanke om PD i september.

Det er bekreftet, at det er PD på den lokaliteten der det var mistanke om PD i oktober.

Samtidig er det tilføyd enda en lokalitet der det er påvist PD i oktober. Antallet for oktober har med det økt til to tilfeller, fra ett tilfelle som tidligere ble rapportert.

Les også: Ett nytt tilfelle av PD i oktober 09.11.2010

Mer om PD og statistikken
Tallene gjelder for førstegangsutbrudd i 2010. Lokaliteter som har hatt utbrudd i fjor er ikke inkludert, med mindre anlegget har slaktet ut i mellomtiden. I så fall er det utbrudd på en ny fiskegruppe, som inkluderes i rapporten.

PD har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige sykdommene man har i oppdrettsnæringen i dag. PD forårsakes av et virus som betegnes salmonid alfavirus, og sykdommen påvises hos atlantisk laks og regnbueørret, opplyser Veterinærinstituttet.