– Cermaq tar miljøansvar

Som havbruksselskap tar vi ansvar for egen miljøpåvirkning, sier Cermaq-sjef Geir Isaksen.

Konsernsjef Geir Isaksen i Cermaq ASA mener at det er en feilslutning å vurdere havbruksnæringen på antall villaks i norske elver.

– Styrk villaksen, ikke svekk oppdrettsnæringen

Debatten og kritikken har i den senere tid gått i retning av at oppdrettsnæringen bør vurderes ut fra antall villaks i elvene.

– Dette er en feilslutning. Næringen må vurderes ut fra egen verdiskapning og hvilke miljøpåvirkninger den har, sier Isaksen, og legger til at andre forhold som påvirker villaksen også må evalueres.

– Angrepene på oppdrettsnæringen kan være en alvorlig avsporing, og kan i verste fall hindre de viktige og riktige tiltakene for å ta vare på villaksbestandene, sier Isaksen.

– Skal vi lykkes med å styrke villaksen, må vi vite at vi setter inn de rette tiltakene. Vi i Cermaq ønsker å bidra til at vi både har en sterkt og bærekraftig oppdrettsnæring og rikelig med villaks i norske elver, sier Isaksen.

Cermaq-sjefen mener det vil være enklere å finne de gode løsningene uten den steile konfrontasjonslinjen som har preget debatten så alt for mye den siste tiden.

Mer utsett av smolt i norske elver?

– I Canada har vi erfart at faktorene som påvirker villaksen er komplisert og sammensatt. I år hadde den viktige stillehavslaksene Sockeye rekordstor tilbakekomst, stikk i strid med de dystre spådommene som kom fra kritikerne. Dette viser at det er mer sammensatte faktorer som påvirker villaksens ve og vel, sier Isaksen.

Cermaq-sjefen registrerer at amerikanerne i Alaska driver en vellykket forvaltning av egne bestander av laks gjennom betydelig utsett av smolt.

– Kanskje er dette noe som kan brukes mer i Norge også, sier han.

Les også: Mer stillehavslaks etter vulkanutbrudd 10.11.2010

Sikre en kunnskapsbasert debatt

Åpenhet er viktig for å sikre en redelig og kunnskapsbasert debatt.

– Vi er åpne og fortelle hvilke resultater vi oppnår og hvordan vi oppnår dem, sier Isaksen.

Forskning og utvikling er viktig i Cermaq. Det bruker årlig nesten 100 millioner kroner på egne forskingsstasjoner i Dirdal, Lønningdal og i Chile.

– Et viktig forskningsområde for oss er hvordan vi kan redusere lusepåslag på laksen, ved å styrke laksens immunforsvar, sier han.

Mainstream som har virksomhet i Nordland og Finnmark, har lave nivåer på lakselus.

– Vi har ikke overskredet tiltaksgrensene for lus i Norge, og har i år behandlet mindre enn noen gang, sier Isaksen. Selskapet jobber målrettet mot rømning, og har i år ingen rømninger i sin oppdrettsvirksomhet globalt, avslutter Isaksen.

Les også: Cermaq la frem års- og bærekraftsrapport 29.04.2010