EWOS inn i fôrproduksjon i Vietnam

Cermaqs fôrvirksomhet, EWOS, etablerer seg i det vietnamesiske fôrmarkedet.

Cermaq ASA har i dag signert en joint venture-avtale med den lokale partner Anova Corporation i Vietnam, noe som innebeærer at datterselskapet EWOS AS etablerer seg i det vietnamesiske fôrmarkedet.

Gjennom kjøp av aksjer og rettet emisjon oppnår Cermaq en eierandel på 51 prosent av aksjene i joint venture-selskapet. Cermaq vil kontrollere styret og den sentrale ledelsen. Rune Vamråk, forsyningsdirektør i EWOS AS, vil bli daglig leder for selskapet, skriver Cermaq i en pressemelding.

Fôr til pangasius

EWOS går med dette inn i fôrmarkedet for oppdrettsarten Pangasius. Den omfattende kompetansen selskapet har om laksefisk har betydelig overføringsverdi til Pangasius, som er en hvitfisk som har oppnådd et betydelig marked i vesten de siste 10 år. Pangasius er en fisk som kan leve på fôr som i hovedsak er plantebasert, og som kan bidra til å forsyne globale markeder med betydelige mengder bærekraftig fiskeprotein.

Venture partner Anova Corporation er allerede etablert i fôrmarkedet i Vietnam og har fabrikk i provinsen Long Anh som vil bli overført til joint venture selskapet som et ledd i transaksjonen. Fabrikken har en kapasitet på 85.000 tonn pr år. EWOS Vietnam har betydelig markedsambisjon, og har som mål å fylle fabrikkens kapasitet i løpet av første driftsår. Selskapet har knyttet til seg den høyt respekterte Pangasius-eksperten Mr Serene i oppbyggingsfasen.

I Vietnam oppdrettes det rundt 1,8 millioner tonn Pangasius. Hoveddelen går til eksport, og utgjør årlig omkring 600.000 - 700.000 tonn filet av Pangasius. Det er anslått at oppdrett av Pangasius vil være den oppdrettsproduksjonen som vil vokse mest i verden de kommende tiårene, opplyser Cermaq.

– Vietnam er fremtidens fôrmarked. Vi har forberedt oss godt, og gleder oss til å anvende vår kompetanse også utenfor laks, sier Kjell Bjordal, COO for Cermaq's fôrvirksomhet.

Ved etableringen i det vietnamesiske markedet for Pangasius kan EWOS bidra med kompetanse om mattrygghet og bærekraft. Videre vil EWOS Vietnam nyttiggjøre EWOS' forskningsbaserte kunnskap innen fiskeernæring, råvarer og fôrproduksjon til å lage mer kostnadseffektive fôr enn de som finnes i dagens marked i Vietnam.

– Vi mener produksjonen av Pangasius kan styrkes gjennom optimalisering av fôret der fôrteknologi, fiskens ernæringsbehov og fiskehelse settes i sentrum, understreker Kjell Bjordal.

Avtalen som gir Cermaq en forsiktig inngang til et betydelig marked, innebærer i første omgang en investering på i underkant av 6 millioner dollar.