Dialogmøte om villaks i Hardanger

Strakstiltak for villaks i Hardangerfjorden var tema da forvaltningen nylig møtte oppdrettere og elveeiere.

– Fiskeridirektoratet mener at det offentlige bør ha en hånd på rattet når det gjelder strakstiltak for å sikre bestanden av villaks og sjøørret i Hardangerfjorden, men vi ønsker at andre også skal bidra.

Det sa fiskeridirektør Liv Holmefjord da hun åpnet dialogmøtet, der forskningsmiljøene, oppdrettere, elveeiere og offentlige etater var representert, melder Fiskeridirektoratet.

Møtet var en oppfølging av en rapport med forslag om strakstiltak i Hardangerfjorden, som ble offentliggjort tidligere i høst. Den er produsert av Havforskningsinstituttet, Rådgivende biologer og Uni Miljø, mens det er Fiskeridirektoratet sammen med Direktoratet for naturforvaltning, Mattilsynet og Hordaland fylkeskommune som har bestilt rapporten.

Les også: Ønsker flere innspill til strakstiltak 25.11.2010
Les også: Strakstiltak for Hardangerfjorden 26.10.2010

Felles forståelse

– Utgangspunktet er en felles forståelse for at det er behov for å gjøre noe i Hardanger. Det er ideelt å arbeide konsentrert i et område der vi vet det er behov for kunnskap. Så kan vi kanskje bruke kunnskapen og erfaringene fra arbeidet i Hardangerfjorden andre steder etterpå, sa fiskeridirektøren.

Hun stilte spørsmål om hvordan vi i fellesskap kan identifisere og organisere de tiltakene som gir best effekt for villaksbestanden i Hardangerfjorden.

Direktør for Kyst- og havbruksavdelingen ved Fiskeridirektoratet, Jens Christian Holm, fulgte opp og pekte på to grupper forslag til tiltak omtalt i rapporten.

Dokumentere tiltak

– Det ene er strakstiltak i ordets rette mening, for eksempel sperrer og uttak av oppdrettsfisk. Dette er tiltak som må kunne settes i gang i 2011. Den andre typen strakstiltak er blant annet sikring av genmateriale og utplanting av rognmateriale. Dette er tyngre oppgaver som vil ta lenger tid og kreve mer økonomisk, og som må utføres i nær forståelse med Direktoratet for naturforvaltning, sa Holm.

Han mener noen av tiltakene er rene forvaltningsoppgaver, som kontroll av smoltanlegg for laks og maskevidde.

– En annen ting er følgedokumentasjon som må tilpasses de tiltakene som iverksettes. Vi får ofte spørsmål om ulike tiltak har vært virksomme. Derfor må vi ha følgedokumentasjon på plass fra begynnelsen, sa Holm.

Forsker Øystein Skaala ved Havforskningsinstituttet presenterte en tiltakspakke på møtet, som tidligere er lagt frem av Fiskeridirektoratet (se lenkene ovenfor).

Klargjøre mål og midler

De neste skrittene i arbeidet med strakstiltak i Hardangerfjorden er å klargjøre prosjektets målsetning, organisering, finansiering og økonomi – og det må nedsettes arbeidsgrupper for de ulike tiltaksforslagene.

Neste samling er planlagt 18. eller 19. januar 2011.