Skeptisk til genmodifisert laks

Den genmodifiserte laksen AquAdvantage vokser mye raskere enn vanlig laks, hevder AquaBounty. Foto: AquaBounty Technologies

En genmodifisert laks kan komme på markedet i USA i løpet av to år. Direktoratet for naturforvaltning er skeptisk til oppdrett av denne fisken i Norge.

Laksen som kanskje blir godkjent i USA, AquAdvantage, er utviklet av firmaet Aqua Bounty Technologies Inc. Den er en variant av vår hjemlige atlanterhavslaks (Salmo salar) og har fått tilført et veksthormon-gen fra kongelaks (Oncorhynchus tshawytscha). Genet fra kongelaks fører til at AquAdvantage vokser dobbelt så raskt som sine artsfrender, og vil derfor ha vesentlig kortere produksjonstid.

Steril laks

Norsk oppdrettsindustri har signalisert at de ikke har planer om å ta i bruk genmodifisert laks. Skulle det likevel komme en søknad om oppdrett av AquAdvantage i Norge, vil søknaden behandles av Direktoratet for naturforvaltning (DN) etter genteknologiloven.

– Søknaden vil da vurderes i forhold til kriteriene helserisiko, miljørisiko, bærekraft, samfunnsnytte og etikk. Sentralt i en risikovurdering vil DN se på faren for at den genmodifiserte laksen kan påvirke villaksen, skriver DN i en pressemelding.

Den amerikanske utvikleren understreker at produksjonen vil skje i lukkede, landbaserte anlegg og at den genmodifiserte laksen er steril, og at AquAdvantage derfor ikke utgjør en risiko for miljøet. DNs kjennskap til erfaringer med landbaserte oppdrettsanlegg, tilsier imidlertid at fullstendig inneslutning er vanskelig å oppnå, og at det derfor uansett vil være en risiko for rømning. Når det gjelder sterilitet er teknologien som benyttes ikke 100 prosent effektiv, slik at det vil være et antall forplantingsdyktige fisk i en oppdrettspopulasjon.

– Risikovurdering ikke god nok

Forskningssjef Kjetil Hindar ved NINA sier at kunnskapen om potensielle miljøeffekter tilsier at den genmodifiserte laksen fra AquaBounty ikke bør settes i produksjon.

– Jeg er for så vidt positiv til at selskapet fokuserer på å redusere miljørisikoen ved å basere produksjonen på steril laks, og å satse på innesluttet produksjon. Men siden steriliseringen ikke er 100 prosent effektiv, og den genmodifiserte laksen kan unnslippe til miljøet, er både selve genmodifikasjonen og arten laks slik at miljørisikoen blir for stor, sier Hindar.

- Hva mener du med det?

– Genmodifikasjonen – økt veksthastighet – er av en type som kan gi den genmodifiserte laksen en konkurransefordel i naturen, i hvert fall under gode vekstbetingelser, og det betyr at selve genmodifikasjonen kan spre seg til naturlige bestander. Arten laks er utbredt over store områder fra Spania til Nordvestre Russland i Europa, og fra Maine til arktisk Canada i Nord-Amerika, og det blir da umulig å tilbakekalle en uønsket effekt av at den genmodifiserte laksen unnslipper til miljøet, sier Hindar.

Han mener at risikovurderingene som er gjort ikke er gode nok.

– Vi kan gjøre forholdsvis realistiske risikovurderinger i ferskvann, men jeg ser ikke hvordan vi kan gjøre tilsvarende eksperimenter med laks i havet, uten å utsette miljøet for uønsket høy risiko.

Til godkjenning i USA

I USA er det Food and Drug Administration (FDA) som behandler søknaden. FDA mottok de første data om laksen i 1995, og det finnes nå data for ti generasjoner av AquAdvantage. FDA har indikert at de ikke anser AquAdvantage som en fare for helse eller miljø, og avholdte i september i år møter med sin rådgivende komité. FDAs rådgivende komité uttrykte da likevel et behov for ytterligere undersøkelser/informasjon. FDA vil vurdere kommentarer fra den offentlige høringen og fra den rådgivende komiteen. Det kan synes som om godkjenning i USA er et stykke unna og fisken vil ikke være å finne i amerikanske supermarkeder før tidligst om to år. Selve produksjonen vil foregå utenfor USAs grenser. Befruktede egg skal produseres i Canada, for deretter å bli fraktet til Panama, hvor produksjon og prosessering av fisken skal finne sted. Til slutt blir den altså sendt til USA for kommersielt salg og bruk som mat.

Usikkerhet rundt merking

Dersom genmodifiserte produkter blir godkjent i Norge, er merking av produktene som genmodifiserte obligatorisk. I USA er situasjonen at genmodifiserte produkter ikke merkes med mindre det kan påvises at de er annerledes enn produkter som ikke er genmodifiserte. Dette kan være egenskaper som næringsinnhold eller smak. FDA har avholdt en offentlig høring om hvorvidt laksen skal merkes, men det er ennå ikke avgjort hvorvidt amerikanske forbrukere skal få anledning til å velge bort AquAdvantage i butikken.

Norske myndigheter har ikke mottatt søknad om godkjenning av AquAdvantage. Dersom norske myndigheter mottar søknad om import av produkter produsert fra laksen, vil søknaden behandles av Mattilsynet under matloven. Dersom laksen blir godkjent i Norge, ville den måtte merkes som genmodifisert.

Les også: – Genmodifisert laks vurderes for snevert 22.11.2010
Les også: Kontroversiell genmodifisert laks 27.10.2010