Havbruksinstituttet ISO-akkreditert

Fra og med den 7. januar er Havbruksinstituttet sitt laboratorium akkreditert etter kravene til den internasjonale standarden ISO 17025.

7. januar 2011 ble Havbruksinstituttet AS akkreditert av Norsk Akkreditering som prøvingslaboratorium, med akkrediteringsnummer ”Test 257”. Havbruksinstituttet tilfredsstiller nå kravene i Norsk Standard NS-EN ISO/IEC 17025 «Generelle krav til prøvings- og kalibreringslaboratoriers kompetanse».

Analysetjenester innen fiskehelse

Havbruksinstituttet AS, som feirer sitt 10 jubileum i disse tider, kan derfor tilby sine kunder internasjonalt anerkjente analysetjenester innen fiskehelse av høyeste kvalitet, skriver instituttet i en pressemelding.

Metoden som er akkreditert, Real-Time RT-PCR, er en moderne og følsom metode for påvisning av agens som bakterier, parasitter og virus.

Daglig leder i Havbruksinstituttet, Bjørn Guldberg, forteller at akkrediteringen stiller store krav til utstyrspark, materiell, de ansattes kompetanse og evne til å styre og dokumentere alle prosesser.

– Det er en stor anerkjennelse for selskapet og de ansatte å oppnå denne akkrediteringen. Selskapets laboratorium, som blant annet benyttes i PD-fri prosjektet, er nasjonalt og internasjonalt ett av få fiskehelselaboratorier som kan tilby analysetjenester av denne kvaliteten. Dette er ytterligere med på å styrke det allerede godt etablerte kompetansemiljøet innen akvakultur og fiskehelse sentralt lokalisert på Marineholmen i Bergen, sier Guldberg.

Kvalitetsleder i selskapet, Bjørgolfur Havardsson, forteller om en møysommelig prosess der alle metoder er blitt validert etter strenge kriterier og at alle som arbeider knyttet til laboratoriet og dets rapportering følger strenge prosedyrer som selskapet har utviklet som en del av arbeidet.

– Sånt skjer ikke over natten, sier Havardsson videre. - Dette er et resultat av kontinuerlig fokus på kvalitet i alle ledd som kommer til uttrykk i denne akkrediteringen, ikke bare på laboratoriet men i hele selskapet, forteller Havardsson.

– Viktig verktøy

– Erfaringsmessig vet vi at teknologien som vi anvender er svært viktig i det kontinuerlige helsearbeidet som pågår ved screening for smittsomme agens i oppdrettsproduksjonen og ved stamfisk-/avlsarbeid forteller Amund Litlabø, som er ansvarlig for biologiske tjenester hos selskapet.

– Metoden benyttes av våre kunder i arbeidet med å hindre smittespredning, gi økt forståelse for smittespredning, og avsløre tilstedeværelse av agens i fisk før sykdomsutbrudd. Dette gir bedre kontroll og gode muligheter for å iverksette raskt korrigerende tiltak og derved bidra til å redusere økonomiske tap som resultat av et sykdomsutbrudd, sier Litlabø.

– Med akkrediteringen av laboratoriet til Havbruksinstituttet AS, har oppdrettsnæringen fått enda et viktig verktøy i kampen for god fiskehelse og fiskevelferd, sier Litlabø.