Sterkt fokus på rømming

FHLs rømningssikringskurs i Bergen tidligere denne måneden gav rekorddeltakelse.

– Dette viser at næringen virkelig har ønske om nullvisjon, sier Trude H Nordli. Flere kurs skal holdes utover våren.

Aldri før har så mange deltatt på FHLs rømningssikringskurs. Første uken i januar ble to nye kurs gjennomført på Clarion Hotell Bergen Aiport. Så mange som 270 personer fra matfisk og settefisknæringen deltok, opplyser Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) i en pressemelding.

– Vi er kjempefornøyd. Det viser at næringen er svært opptatt av å lære mer hvordan en kan unngå rømming, sier Rådgiver I FHLs miljøavdeling, Trude H. Nordli.

Erfaringsutveksling

FHL har de siste årene kurset ca 200 oppdrettere årlig sikring mot rømming av fisk. Kursene er praktisk vinklet med stor fokus på erfaringsutveksling.

– Vi ønsker at det skal være mest mulig nytt for de fleste. Vi gikk igjennom konkrete rømmingshendelser for å ta lærdom, sier Nordli.

– I tillegg gir vi en oppdatering på regelverk relatert til rømmingssikring. Her skjer det stadig nye ting.

Både Fiskeridirektoratet, den myndighetsoppnevnte rømmingskommisjonen, utstyrsleverandører og forskere var foredragsholdere på kurset.

– Vi fikk kjempegode tilbakemeldinger. Det viser da også oppslutningen, forteller Nordli.

Flere kurs

Som en følge av interessen setter nå FHL opp flere kurs andre steder i Norge.

– Det var så stor interesse rundt kurset i Bergen, at vi nå må arrangere flere kurs. Derfor arrangerer vi kurs i Ålesund og Trondheim i løpet av våren. Nærmere informasjon vil komme i løpet av kort tid, sier Trude.

- Hvorfor er det slik stor interesse?

- Det er tydelig at næringen har et sterkt ønske om å jobbe mot nullvisjon. Vårt mål er jo at rømt opprettsfisk ikke skal påvirke villfisken negativt. Det er ingen tvil om at havbrukere i dag ønsker å gjøre alt de kan for å komme dit.