– Klimaendringer truer ikke laksen

En ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at laksen vil tåle klimaendringer i ferskvann.

Villaksen var ikke blant artene da den nye rødlisten ble presentert i november 2010. Artsdatabanken, som utarbeider listen over truede arter på oppdrag fra regjeringen, vurderer likevel tilstanden for villaksen som alvorlig. I tillegg til andre trusselfaktorer har forskere fryktet at klimaendringer vil få konsekvenser for laksestammene.

Imidlertid konkluderer en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) med at laks takler forventede temperaturendringer i ferskvann bra.

– Ingen av scenarioene som er vurdert, viser en temperaturøkning som i lengre perioder går over temperaturen for optimal vekst for lakseunger, eller som overskrider kritisk temperatur for overlevelse, skriver Direktoratet for naturforvaltning i en pressemelding.

Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Hurtigere vekst

Laks er som art i en positiv særstilling når det gjelder muligheter for å forutsi bestandsreaksjoner på endringer i klima. Den er en av verdens mest studerte arter og sammenhenger mellom klima og en hel rekke sentrale prosesser både på individ og bestandsnivå er svært godt beskrevet. NINA-rapporten fokuserer på hvilken effekt framtidige klimascenarioer vil ha på temperatur og vannføring for vassdrag i Sør-, Vest- og Nord-Norge.

Alle temperatur- og vannføringsscenarioer vurdert i rapporten gir økt produksjon av laks i ferskvannsfasen over hele landet. Dette skyldes at en moderat økning i temperatur gir hurtigere vekst og kortere tid i ferskvann før lakseungene blir store nok til å gå til sjøs.

En økning i nedbør gir også mer vann i elva og mindre konkurranse om plassen for fisken. Ulike bestander vil imidlertid med stor sannsynlighet reagere ulikt på klimaendringer, både på grunn av ulik geografisk plassering og at vassdragene er forskjellige. Det er imidlertid andre faktorer enn vannføring og temperatur som ventes å endre seg i framtidas klima og som det er knyttet større usikkerhet til.

– Økning av vanntemperaturen vil gjøre at laksen vokser raskere. Samme effekt har mer nedbør, fordi høyere vannføring gir bedre plass og mindre konkurranse, sier NINA-forsker Anders Gravbrøt Finstad i en pressemelding fra NINA.

Sjøoverlevelse påvirket av klima

Vinterdødelighet kan antas å øke når isdekke reduseres. Dette vil ha negativ virkning på produksjonen av smolt, spesielt i nordlige bestander som viser lokale tilpasninger til vintre med mye is. Størrelsesorden av denne ekstra dødeligheten er imidlertid svært usikker. I et varmere klima vil smoltvandringen også sannsynligvis starte tidligere om våren på grunn av tidligere økning i temperatur og tidligere vårflom. Det er usikkert hvordan dette vil påvirke sjøoverlevelse, som avhenger av forholdene i havet. Det er heller ikke kvantitativt vurdert mulige endringer i sjøfasen av laksens livssyklus siden mekanismene mellom klima og sjøoverlevelse er dårlig kjent. Observasjoner av langtidstrender i sjøoverlevelse viser sprikende effekter av endringer i havtemperatur. Men det er grunnlag for å tro at sjøoverlevelse, i alle fall indirekte, er påvirket av klima. Sannsynligvis er det da andre underliggende faktorer som varierer med klima, slik som byttetilgang, som er årsak til variasjon i laksens vekst og overlevelse i havet.

Parasitter og sykdommer vil sannsynligvis også ha en sterkere og mer negativ effekt på laksen når klimaet blir varmere. På grunn av manglende kvantitativ kunnskap om mange parasitter og hvordan effekten av disse på laksen endrer seg med temperatur er imidlertid dette foreløpig ikke tatt med i våre modeller. I tillegg kommer problemer med å forutsi effekten av parasitter hvor menneskelig aktivitet er en av hovedkildene til spredning, slik som lakselus, der usikkerheter i samfunnsmessige forhold kommer i tillegg.

Nødvendig med kunnskap

Utenfor det geografiske området som dekkes av denne rapporten kan man særlig i sørlige deler av utbredelsen til laks sannsynligvis vente en bestandsreduksjon som følge av temperaturøkning. I enkelte områder er vanntemperaturen i dag en trussel for bestandenes eksistens. Motsatt kan laks også potensielt innvadere nye elver nord for dagens utbredelsesområde ettersom temperaturforholdene der blir akseptable. I nord kan dermed klimaet bli bedre for laksefiskene enn det er i dag.

NINA-forsker Anders Gravbrøt Finstad mener rapporten er et godt verktøy i arbeidet med å forvalte laksestammene i framtida.

– Kunnskap om økologiske responser til framtidige klimaendringer er nødvendig for å synliggjøre effekter av global oppvarming og for å kunne forutsi trusselbilder og planlegge langsiktige forvaltningsmessige strategier, sier han.

Les mer
Laks i framtidens klima - NINA Rapport 646 (PDF)