– Nyttige råd til sjømatpolitikken

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen oppsummerer om utbyttet fra prosjektgruppen som har delt erfaringer og kunnskap om norsk sjømatnæring.

– Vi har fått frem viktige problemstillinger, og jeg har fått nyttige innspill og råd til regjeringens politikk for videre vekst i sjømatnæringa, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Som et ledd i Regjeringens prosjekt «Samarbeid for arbeid» inviterte fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i august 2010 organisasjonene i næringa og en rekke ressurspersoner til å dele erfaringer og kunnskap om norsk sjømatnæring gjennom fire møter. Møteserien ble i siste halvdel av mars måned avsluttet med et siste møte i Oslo.

Berg-Hansen oppsummerer med følgende opplisting:

  • Vi har diskutert innhold og retning for regjeringas visjon Norge - verdens fremste sjømatnasjon. Visjonen gir nå føringer for departementets videre arbeid med blant annet regelverksendringer og prioritering av midler til ulike formål.
  • Vi har satt kommunikasjon og omdømme høyere på agendaen i forvaltningen og i organisasjonene, og blitt mer bevisst hvor viktig dette er for verdiskaping i sjømatnæringa.
  • Vi har diskutert hvordan vi kan legge til rette for økt videreforedling og produktutvikling. Særlig restråstoff er synliggjort som en ressurs og et viktig satsingsområde fremover. Det gjelder både for den modne delen av næringa og som grunnlag for vekst av ny næringsvirksomhet der marint restråstoff kan utnyttes.
  • Vi har diskutert rekruttering, og hva som må til for at flere unge mennesker skal få lyst på en karriere i marin sektor. På dette området kom det tydelige råd fra gruppa om at vi må satse sterkere på å bevisstgjøre unge mennesker om hvilken betydning Norge har som en hav- og sjømatnasjon. For å følge opp dette er det er satt i gang et arbeid rettet mot barneskolen.

Les også: Vil ha samarbeid for alle 23.08.2010