Gode resultat med steril oppdrettslaks

Nye resultater viser at økt tilsetning av fosfor i fôret kan hindre utvikling av deformiteter hos steril oppdrettslaks.

Bruk av slik fisk kan løse problemet med at rømt oppdrettslaks gyter sammen med villfisk og dermed kan påvirke villfisken genetisk. Den sterile fisken vokser godt, men har mer deformiteter og tåler dårligere høye vanntemperaturer enn vanlig laks, akriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Forskere ved Havforskningsinstituttet har arbeidet med problemstillinger rundt bruk av steril oppdrettsfisk i flere år, og har gjort flere forsøk med steril oppdrettslaks. Ved forskningsstasjonen i Matre er det blant annet produsert flere generasjoner med steril oppdrettslaks.

– Den eneste metoden som er akseptert og kan brukes kommersielt for å gjøre oppdrettlaks steril, er såkalt triploidisering. For å produsere slik fisk utsettes lakseeggene for høyt trykk rett etter befruktning. Trykket gjør at en del av morfiskens arvemateriale, som normalt skilles ut, forblir i egget, forteller forsker Per Gunnar Fjelldal.

Les også: – Det haster å stanse rømming av laks 28.11.2010
Les også: – Tjener rått på ikke å ta miljøansvar 26.11.2010

Fosfor reduserer deformiteter

Forsøkene viser at metoden med triploidisering gjør fisken steril, og veksten er omtrent lik ubehandlet fisk. På den negative siden kommer noen problemer med dyrevelferd som forskerne håper skal kunne løses.

– Den triploide fisken utvikler mer deformiteter enn vanlig oppdrettslaks, i tillegg tåler den høy vanntemperatur og lavt oksygennivå dårligere enn vanlig fisk. Økt forekomst av deformiteter er observert både i ryggraden og i underkjeven hos triploid fisk, men helt nye resultater viser at dersom fôret tilsettes ekstra fosfor så forhindrer det at triploid fisk utvikler deformiteter, forteller Fjelldal.

Selv om fosfor kan redusere mengden deformiteter hos triploid fisk, vil høyt innhold av fosfor i fiskefôr øke utslipp av fosfor fra oppdrettsanlegg. Dette kan gi miljømessige negative effekter, som oppblomstring av ulike alger, påpeker instituttet.

– Det er mulig at det holder å gi triploid laks ekstra fosfor bare under startfôring og ikke helt til smoltstadiet slik som vi gjorde i vårt forsøk. I denne perioden er fiskebiomassen lav, og fôrforbruket deretter, men dette må testes i videre studier, sier Fjelldal.

Les også: Betre bein med meir fosfor 16.05.2011

Trenger mer kunnskap

For å avgjøre om det er velferdsmessig tilrådelig å innføre triploid laks i kommersielt oppdrett trengs det mer kunnskap om hvilke temperaturer, oksygennivå og fisketetthet som er optimalt for den triploide laksen.

I tillegg må ernæringsbehovet for god helse (for å forhindre deformasjoner og katarakt) samt sykdomstoleranse og mottaklighet for parasitter som lakselus undersøkes nærmere, opplyses det i meldingen fra Havforskningsinstituttet.

Havforskningsinstituttet gjennomfører også forsøk med triploid torskeyngel.

Les også: Gjør forsøk med triploid torskeyngel 09.06.2010

Forsøkene

Forsøkene om økt tilsetning av fosfor i fôret er gjort av Havforskningsinstituttet i samarbeid med NIFES og EWOS Innovation.

Effekten triploidisering har på produksjonsegenskaper (vekst, dødelighet etc.) i intensivt oppdrett undersøkes i et pågående storskala forsøk hvor triploid laks sammenliknes med vanlig (diploid) laks gjennom hele livssyklusen. Marine Harvest Norge og Havforskningsinstituttet samarbeider om forsøket som startet i oktober 2008 ved Marine Harvest Norway sin stamfiskstasjon i Tveitevågen på Askøy.