Flere av fisketrappene rundt om i Norge fungerer for dårlig. Direktoratet for naturforvaltning ønsker derfor å restaurere eller bygge om over 80 trapper.
I dag fins det i overkant av 420 fisketrapper i Norge. Ca. 360 av dem er beregnet for anadrome laksefisk, det vil si fisk som svømmer fra havet og opp i elver for å gyte.
En gjennomgang av de sistnevnte trappene, viser at mange ikke fungerer godt nok, og rundt 80 av trappene trenger restaurering eller ombygging. Finnmark, Nordland og Nord-Trøndelag har flest anlegg med behov for restaurering, skriver Direktoratet for naturforvaltning (DN) i en pressemelding.
Flom og forvitring
– Det er flere årsaker til at fisketrappene ikke fungerer som de skal. En viktig årsak er skader som følge av forvitring, slitasje, flom eller isgang. At trappas utløp er feil tilpasset kan være en annen årsak, og mange fisketrapper har for liten vannføring til at fisken går opp, sier Hanne Hegseth i DN.
Totalt vil det koste ca. 16-17 millioner kroner å gjennomføre tiltakene. DN ønsker å gjennomføre arbeidet i en femårsperiode, fra 2011 til 2015.
Handlingsplan for laksetrapper ute på høring
De foreslåtte tiltakene er en del av den reviderte handlingsplanen for restaurering av fisketrapper for anadrome laksefisk, som nå er ute på høring.
Lenker til mer informasjon om høringen finnes nederst i denne artikkelen.
Fiskerne får 2500 km ekstra
– Økonomiske beregninger har vist at så godt som alle trappeprosjekter blir samfunnsøkonomisk lønnsomme, gitt at trappene fungerer. På landsbasis har disse fisketrappene gitt allmennheten tilgang til å fiske på om lag 2500 kilometer ekstra elvestrekning, sier Hanne Hegseth.
Fisketrapper er konstruert for at fisken skal kunne ta seg forbi naturlige eller kunstige hindre i elva. Trappene gir fisken tilgang til større arealer for å reprodusere seg og vokse opp, slik at grunnlaget for bestanden styrkes.
Skal sikre truede bestander
I dag er bygging av fisketrapper en viktig del av arbeidet med å sikre truede fiskebestander, og for å restaurere vassdrag hvor bestander har vært utryddet. Mange trapper er blitt etablert i forbindelse med kraftutbygging, da for å kompensere for at vannføringen blir mindre i elva eller for å opprettholde opprinnelige vandringsveier, opplyses det fra DN.
DN gir hvert år tilskudd til restaurering og bygging av fisketrapper med midler fra Statens fiskefond. I år er det gitt tilskudd til restaurering av trapper i Mathiselva, Kongsfjordelva, Repparfjordelva og Stabburselva i Finnmark, Todalselva i Møre og Romsdal, Aagaardselva i Østfold og Øyensåa i Nord-Trøndelag.