– Raskere vekst med krillmel i laksefôret

Krill. Foto: Polarfeed AS

En privat fôrsammenligning mellom to nabooppdrettere på Helgelandskysten, har slått oppsiktsvekkende bra ut for Polarfeed sin fôrtype PF Polar med krillmel.

Det hevder fiskefôrprodusenten Polarfeed AS i et nyhetsbrev. Polarfeed skiller seg fra de øvrige fôrprodusentene ved å satse på en høyere innblanding av marine råvarer i fôret. Selskapet var også først ute med å introdusere krillmel som råvare, noe Polarfeed sine kunder har hatt svært gode resultater med de siste to-tre årene, skriver Polarfeed.

Denne uken har det blitt kjent at konkurrenten BioMar AS har inngått en 5-årig avtale om kjøp av produktet Qrill fra Aker BioMarine ASA.

Les også: – Kluet er krill i laksefôret 20.05.2011
Les også: BioMar kjøper 15000 tonn Qrill 19.05.2011

– Raskere vekst, bedre innfarging og mindre fett

Et beskrivende eksempel er de to naboanleggene på Helgeland, som ved å sammenligne tilvekst- og slaktedata synliggjorde voldsomme forskjeller i resultat etter bruk av ulike fôr. De to anleggene hadde fått smolt fra samme smoltprodusent, fisken var satt ut til samme tid og hadde samme størrelse. Samme fôringsregime ble benyttet begge steder. Anleggene ligger i tillegg tett i nærheten av hverandre og har like miljøforhold. Den eneste forskjellen var at PF Polar ble benyttet av den ene oppdretteren gjennom hele syklusen fra utsett i september 2009 til ferdig utslaktet i mars 2011. Naboanlegget brukte i samme periode et standard vekstfôr fra en annen fôrprodusent.

Det ble tidlig klart at det med fisken som fikk PF Polar, gikk det langt bedre enn med fisken i naboanlegget, men det var først etter slaktingen at det ble klart akkurat hvor stor forskjellen faktisk var. Laks som hadde fått PF Polar var i snitt cirka 20 prosent større enn fisk som ikke hadde fått PF Polar. Det var i tillegg inntil 3 prosent mindre fett i fileten, samt bedre innfarging på laksen som hadde fått fôr fra Polarfeed, opplyser fôrprodusenten.

– Naturlig nok bruker begge anleggene i dag fôr fra Polarfeed, konstaterer Polarfeed fornøyd.

En lignende sammenligning ble gjennomført av oppdretter på Vestlandet i perioden januar – mai 2011 (på meget lav temperatur), også her med gode resultat.

– Det er få ting som gleder oss mer enn å se at kundene våre får gode resultater. Det finnes ikke noe bedre bevis på at vi er lager godt fôr. Vår erfaring med krill som råvare er utmerket, men oppdretterne bør være bevisst på at litt krillmel i fôret ikke er noen trylleformel i seg selv. Man må ha et godt og marint grunnfôr i bunnen, og balansere fôret på en måte som gjør at man får det beste ut av råvaren, sier Even Søfteland i Polarfeed.

– Vår erfaring med krill har lært oss å gjøre dette på en god måte. Når man ser resultatene som ble oppnådd ved anlegget på Helgeland, da er det åpenbart at lønnsomheten ved et godt fôr kan være meget stor selv om fôret i selv er noe dyrere enn vegetabilia-fôrene til våre konkurrenter, sier Søfteland.

Les også: – Snaddermat for laks gir lønnsom vintervekst 25.01.2010

Høyt innhold av fosfolipider i krillmel

Krill er nært beslektet med reker. Krillen Polarfeed benytter kommer fra Antarktis og trives best i vanntemperaturer på mellom -1,8 ° og +2,0 °C. For å kunne leve og trives under slike temperaturer har krillen gjennom sin evolusjon utviklet spesielle fettsyresammensetninger. Innholdet av fosfolipider er vel 700 prosent høyere i krillmel sammenlignet med ordinært fiskemel. Fosfolipider er, i motsetning til annet fett, vannløselig. Dette gjør fettet betydelig mer bioeffektivt – fisken nyttiggjør seg det langt bedre, fremholdes det fra Polarfeed.

Hos smolt, som nettopp er kommet i sjøen, bidrar fosfolipidene til at cellemembranene i fiskens gjellestrukturer styrkes hurtigere, slik at fisken raskere tilpasser seg det salte miljøet i sjøen. Dette gir utslag i mindre stress og raskere akklimatisering. Fisken benytter mer av fôrets energi til vekst enn til osmoregulering, opplyses det fra Polarfeed.

Hos matfisk gir fosfolipidene en lavere fettavleiring i muskel og bukhule. Fosfolipidene har trolig en emulgeringseffekt på andre næringsstoffer slik at de tas lettere opp over tarm. Vi ser at fisk som får PF POLAR har en bedre farge enn annen fisk, og samtidig bedre tilvekst. Forsøk viser også at tarmstrukturen fremstår som betydelig sunnere der fisken får PF POLAR, konstater Polarfeed.

Krill har i tillegg fantastisk smakelighet, den gir fisken matlyst. I naturen foretrekker laksen å spise krepsdyr. Studier har vist at laksen kan ha opptil 100 prosent mageinnhold av krill, reker og amfipoder, og at den prioriterer bort fisk til fordel for krepsdyr, opplyser Polarfeed.