Stor oppslutning om PD-tiltak

PDfri gikk ved årsskiftet ut med anbefalinger om systematisk smitteovervåkning av alle matfisklokaliteter for laksefisk fra Hustadvika og sørover.

Resultatene så langt tyder på god oppslutning og positive erfaringer med overvåkningen.

Fire måneder etter at overvåkningen ble anbefalt av PDfri, er omtrent halvparten av alle aktive lokaliteter i området kommet i gang med overvåkningen, og i sør overvåker over 70 prosent av lokalitetene smittestatus.

Implementeringen av programmet pågår fremdeles for fullt, og PDfri har som målsetning at alle lokaliteter langs Vestlandskysten skal overvåkes jevnlig for å oppdage PD-viruset så tidlig som mulig.

– PD-utbrudd avler nye PD-utbrudd, sier Paul Negård i styringsgruppa for PDfri i en pressemelding. Han understreker at arbeidet for å redusere PD-tapene nå avgjøres av en samlet oppdrettsnæring.

– Smitteovervåkningen er viktig for å iverksette tapsreduserende tiltak tidlig i sykdomsforløpet. Vi oppfordrer alle oppdrettsselskap sør for Hustadvika, som enda ikke er i gang med overvåkningen, om å prioritere dette snarest, sier Negård.

– Kraftig reduksjon i PD-tap etter at overvåkning ble innført

Foreløpig har mye av fokuset vært på å få i gang overvåkningen i områdene hvor PD-problemene har vært størst, noe gjennomføringsgraden reflekterer, mens randsonene kommer etter med stadig høyere deltagelse.

– Vi har redusert våre PD-tap kraftig siden vi innførte denne overvåkningen i fjor, og har svært god tro på denne måten å jobbe på sier fiskehelseansvarlig Kristian Straume Lie i Lerøy Vest.
Overvåkningen er et viktig ledd i det forebyggende arbeidet mot PD-utbrudd, og er blant annet tuftet på kunnskap generert gjennom flere års forskning i regi av PatoGen Analyse AS og Veterinærinstituttet med flere.

Smitter mellom anlegg i sjø

Forskningen har vist at det er smitte mellom anlegg i sjø som er den viktigste smitteveien for viruset, og at det er svært viktig å jobbe aktivt for å redusere virusproduksjonen fra enkeltanlegg. Det er anlegg med sykdomsutbrudd som sørger for å spre sykdommen til sine naboanlegg.

Alle tiltak som kan redusere produksjonen av smitte, vil derfor være effektive bidragsytere til å redusere omfanget og spredningen av sykdommen. Overvåkningen bidrar til at smitte nå oppdages på et tidligere stadium i sykdomsutviklingen, og tiltak kan iverksettes før det er sykdom i anlegget, opplyses det fra styringsgruppa for PDfri.

Mer om PD

PD (Pancreas disease eller pankreassykdom) har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige sykdommene man har i oppdrettsnæringen i dag. PD forårsakes av et virus som betegnes salmonid alfavirus, og sykdommen påvises hos atlantisk laks og regnbueørret.