BioMar DNV-sertifisert på bærekraft

Fiskefôrprodusenten BioMar er som første akvakultur-bedrift sertifisert av DNV (Det Norske Veritas) i henhold til den nye bærekraftstandarden ProSustainTM.

ProSustainTM-standarden er harmonisert med en rekke internasjonalt anerkjente standarder relatert til sporbarhet, miljø, sosiale forhold og økonomi. BioMar har vært DNVs pilotprosjekt innenfor oppdrettsnæringen, skriver BioMar AS i en pressemelding.

«BioSustain» - BioMar sitt eget konsept

I pilotprosjektet er det hentet spesifikk bransje-input fra BioMar sitt eget konsept for økt bærekraft, BioSustain. Med dette kan ProSustainTM også benyttes som en spesialstandard for bærekraft innen akvakultur, opplyser selskapet.

– BioMar tilbyr kundene forbedret bærekraft og minimert bærekraftrisiko gjennom BioSustain, et konsept som det har tatt oss 4 år å utvikle, sier Jan Sverre Røsstad, Vice President BioMar North Sea.

– Vi er nå i sluttfasen av å komplettere BioSustain-metodikken til å favne hele verdikjeden fra fôr, via oppdrett, foredling og transport – helt fram til fiskedisken i supermarkedet, forteller Røsstad.

BioSustain-konseptet er bygget opp av tre aktive kontroll-/optimeringsnivåer for økt bærekraft - på toppen av gjeldende lovverk og reguleringer:

  1. Sertifiserte styringssystemer, inklusive forbedringsprogrammer.
  2. Bærekraftige råvarer, basert på bærekraftig sourcing og relevante standarder samt retningslinjer for våre leverandører.
  3. Optimert bærekraft, dvs verktøy og metoder for måling av bærekraft i hele verdikjeden, med mulighet for optimalisering av fôr, oppdrett, prosessering og transport av fisk til markedet.

– ProSustainTM - både en anerkjennelse og en forpliktelse

BioMar har brukt internajonalt anerkjente metoder i sitt bærekraftsarbeid.

– Vi har tatt i bruk internasjonalt anerkjente og sertifiserte metoder for å analysere, måle og forbedre bærekraft i BioMar’s virksomhet og produkter. DNVs ProSustainTM-sertifisering oppfatter vi både som en anerkjennelse og en forpliktelse i BioMar sitt arbeid for økt bærekraft, sier Røsstad.

– BioSustain-metodikken med ProSustainTM-sertifisering kan i denne sammenhengen også legge et grunnlag for bygging av oppdrettsfisk som merkevare, der miljø og bærekraft inngår som en viktig del av kvalitetsstemplet, sier Røsstad.

Mer om ProsustainTM
ProSustainTM-standarden er utviklet av DNV Business Assurance i partnerskap med en rekke ledende internasjonale industriselskaper og organisasjoner. Det er den første globale standarden som gjør det mulig å foreta en helhetlig bærekraft-evaluering av produkter. Evalueringen omfatter prosessene som er etablert for å bygge bærekraft inn i utforming, utvikling, produksjon og levering av produkter. Standarden anerkjenner forpliktelser, tiltak og konkrete resultater på bærekraft-området. (Kilde: BioMar AS).