– Uendret situasjon for villaksen

Innsiget av villaks til norskekysten, etter beiting i havet, hadde en liten økning fra 2009 til 2010, men er fortsatt på et historisk lavt nivå. De viktigste truslene mot laksen består.

Det viser en ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, som en gang i året kommer med en rapport om status for norske laksebestander. Rapporten ble i går presentert i Oslo og overlevert til miljøvernminister Erik Solheim, melder Direktoratet for naturforvaltning i en omtale av rapporten.

Reduserte fangster representerer den mest markante endringen i laksebestandenes status. Strenge reguleringer i fisket har bidratt til at de fastsatte gytebestandsmålene er nådd i de fleste bestandene. Disse målene er satt for å sikre fullrekruttering av laks i elvene. Reguleringene har også ført til at overbeskatning av norsk laks er liten. Et unntak er Tanavassdraget som har en spesielt negativ bestandsutvikling som trolig bare kan knyttes til overbeskatning.

Ifølge det vitenskapelige rådet var lakselus og rømt oppdrettslaks fortsatt ikke-stabiliserte og eksistensielle trusler mot norsk laks i fjor. Rådet viser til situasjonen på Vestlandet som spesielt problematisk. Deler av denne regionen opplevde i fjor et svært lavt innsig av laks, og mange bestander nådde ikke de fastsatte gytebestandsmålene. Forskerne mener lakselus og rømt oppdrettslaks trolig er viktige årsaker til situasjonen, og sier at det trengs betydelige tiltak for å unngå at bestandene på deler av Vestlandet går tapt.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er opprettet av Direktoratet for naturforvaltning (DN). Rådet er et uavhengig rådgivende organ. Rådet har 12 medlemmer som alle er blant de fremste ekspertene i Norge innen sine fagfelt. Rådsmedlemmene jobber til daglig ved ulike forskningsinstitusjoner eller universiteter.

Betydelig beskatning av villaks

I følge beregningene kom 480 000 villaks tilbake fra havet i 2010, inkludert de som ble fanget i fiske.

I 2010 ble det rapportert fanget ca 177 000 laks i sjøen og elvene, som til sammen veide 642 tonn. I tillegg ble ca 15 000 laks rapportert sluppet ut igjen (8 prosent av totalfangsten). Fangsten inkludert
gjenutsatt laks var på 699 tonn.

Med andre ord ble det i sjø og elv fanget villaks tilsvarende til sammen så mye som 37 prosent av innsiget fra havet.

Les mer