Laksebein i torskefôr

Stiftelsen RUBIN har kommet med en ny rapport om laksebein i fôr til torsk.

- Med bakgrunn i gode resultater med hensyn til fôrinntak og vekst av oppdrettstorsk ved tidligere forsøk ved Nofima, der laksebein gikk inn som erstatning for stivelsesrike vegetabilske ingredienser i fôret, (og også når det ble anvendt som delvis erstatning for fiskemel - RUBIN-rapport 156), er det gjort nye forsøk, men da ved å erstatte kun fiskemelet. Forsøkene er gjennomført av Nofima Ingrediens i nært samarbeid med Biomar og Marine Bioproducts, melder RUBIN.

– De svært gode resultatene fra de tidligere forsøkene kunne ikke bekreftes, men lave innblandinger av laksebeinmel på 6 prosent viste seg å opprettholde en høy veksthastighet og fôrutnyttelse ved fettinnhold som varierer fra 12 til 18 prosent i fôret. Innblandinger av 12 prosent laksebeinmel ga samme resultat ved 12 og 15 prosent fett i fôr, men redusert vekst ved 18 prosent. Innblanding av 18 prosent laksebenmel ga redusert vekst, fôrutnyttelse og fordøyelighet av protein, fett, fosfor og energi, uttaler RUBIN.

Resultatene viser videre at kvaliteten av torsk ikke er påvirket av laksebeinmel i fôret og at tungt løselige mineraler som fosfor i laksebein er tilgjengelig for torsk. Mineraler i laksebeinmel kan potensielt gi en merverdi av restråstoffet ved redusert behov for mineraltilsetting i fôr til torsk.