Har identifisert genetisk markør for PD

SalmoBreed AS har identifisert genetisk markør for sykdommen pancrease disease (PD).

I et FoU prosjekt initiert og finansiert av SalmoBreed, er det nå identifiser en genmarkør (QTL) med betydelig effekt på laksens motstandsevne mot sykdommen PD. Sykdommen pancreas disease har de siste årene påført norsk oppdrettsnæring tap i hundremillionersklassen, og fram til i dag har man ikke hatt gode nok verktøy til å håndtere sykdomssituasjonen, skriver SalmoBreed AS i et nyhetsbrev.

Prosjektet er faglig gjennomført av CIGENE, UMB under ledelse av dr. Sigbjørn Lien, i samarbeid med Nofima Marin og Akvaforsk Genetics Center (AFGC).

– I et omfattende materiale fra kontrollerte smittetester med PD gjennomført på SalmoBreed-stammen har vi analysert DNA prøver og identifisert en markør på genomet som er sterkt assosiert med laksens evne til å motstå sykdommen. Foreløpige tall viser at markøren kan forklare om lag 20 prosent av variasjonen i motstandsevnen. Dette representerer en sterk QTL, som kan få vesentlig betydning i arbeidet for å avle frem en sterkere laks mot PD, forteller Sigbjørn Lien.

– Kan sikre valg av de beste avlskandidatene

– SalmoBreed har i flere år gjennomført rutinemessige smittetester med PD for å kunne velge stamfisk fra de sterkeste familiene. Ved hjelp av markøren som nå er funnet, kan vi nå sikre at vi velger de beste avlskandidatene innen aktuelle familier, både ved reproduksjon av SB’s avlskjerne og ved produksjon av kommersiell rogn. Dette er viktig for ytterligere effektivisering av avlsarbeid, og ikke minst for oppdretterne på Vestlandet, sier Dr. Håvard Bakke i SalmoBreed.

– Den QTLen vi har funnet kan bli et viktig bidrag for å avle en sterk laks mot PD. Genetisk er det noe uventet å finne en såpass sterk markør for enda en sykdom (jfr IPN-QTL), men noe av forklaringen kan være at det har vært lite naturlig seleksjon for disse sykdommene i naturen, og at laksen har stort potensiale for motstandsevne, avslutter Bakke.

SalmoBreed tok fatt i avlsarbeid for PD for flere år siden, og fikk utført den første smittetesten mot sykdommen i 2008, og med dette fikk selskapet dokumentert en stor genetisk variasjon i motstandsevnen mellom familiene.

Etter smittetestene tar SalmoBreed rutinemessig vare på vevsprøver fra hver enkelt fisk (både levende og døde), og disse prøvene utgjør et viktig grunnlag for å starte søk etter genetiske markører. Bakke mener at de involverte forskerne fra Cigene og Nofima har gjort en strålende jobb med å identifisere en sterk QTL.

– Vår oppgave blir nå å ta i bruk all genetisk informasjon fra smittetester og den nye molekylærgenetiske kunnskapen i avlsarbeid og i produksjon av rogn til kundene våre, sier Bakke.

Les også: – Laks arver motstandsevne mot PD og lus 18.02.2010

– SalmoBreed kan levere

Innlegg av rogn i området som har særlig stor interesse av denne PD-nyvinningen, er ca. 130-140 millioner egg pr år. SalmoBreed vet ennå ikke hvor mye PD-QTL rogn som vil være tilgjengelig kommende sesong, men forventer å produsere et betydelig antall hos alle selskapets 3 produsenter, opplyses det i nyhetsbrevet.

– Dette er en veldig positiv nyhet for oss i salgs- og markedsavdelingen til SalmoBreed – sier Thoralf Solberg – vi vet at dette er et produkt mange av kundene våre har ventet på, og det er derfor særdeles gledelig at FoU-avdelingen med Håvard i spissen nok en gang har kommet først i mål med et avlsverktøy som har stor interesse i næringen, sier Solberg.

– Det er likevel viktig å presisere at dette er et spesialprodukt som vil kreve ekstra innsats og planlegging av våre produsenter, sier Solberg.

Les også: – God etterspørsel etter utvalgt rogn 03.07.2010