Lanserer restitusjonsfôret «actio»

Fiskefôrprodusenten BioMar AS lanserer i juni et nytt restitusjonsfôr, beregnet på sykdomssvekket laks.

Dette er ikke et medisinfôr, men et spesielfôr beregnet på fisk med svekket næringsopptak og nedsatt appetitt ved sykdomsutbrudd. «actio» er konstruert for å gi fisken tilstrekkelig næring i svekket tilstand, skriver BioMar AS i en pressemelding.

PD og noen av de andre virussykdommene angriper deler av fiskens fordøyelsesapparat. Fiskens bukspyttkjertel blir ofte rammet, til dels hardt. En svekket bukspyttkjertel fører til redusert produksjon av fordøyelsesenzymer og nedsetter fordøyelsesevnen dramatisk. Dette stiller ekstra store krav til de råvarekildene som benyttes i dietten. Næringsstoffene må være maksimalt egnet/tilgjengelige for opptak i fiskens tarm. actio har disse egenskapene og er derfor et generelt restitusjonsfôr for bruk ved sykdommer som på en eller annen måte svekker fordøyelses-systemet, heter det i meldingen fra BioMar.

– Motstykket til restitusjonsforet primo

– Det nye fôret actio inngår i BioMars SMARTfeed sortiment med helse- og spesialfôr, forteller Vidar Gundersen, produktsjef ved BioMars marketingavdeling.

– Man kan si at dette er motstykket til «primo», som skal gi fisken bedre motstandskraft i perioder med virus- og bakterieangrep - ved forebyggende fôring. actio hjelper fisken gjennom infeksjonsforløpet inntil sykdommen er nedkjempet og fordøyelsesfunksjonene fungerer normalt igjen. Dette kan være i forbindelse med PD, IPN, andre virus/bakterie-sykdommer – eller fysiske forhold som hemmer fiskens fôrinntak, fordøyelse og vekst, for eksempel ved ekstremt høye sjøtemperaturer der fisken også nedregulerer sin aktivitet, sier Gundersen.

Trygve Sigholt, avdelingsleder FoU Norge i BioMar, forteller at actio inneholder essensielle næringsstoffer klare til direkte opptak i tarmen.

– Dette er spesifikke råvarer som ikke finnes i vanlig vekstfôr, sier Sigholt.

– Viktige tilleggskomponenter er også rikelige mengder mikronæringsstoffer og ekstra vitamin E og C som er viktige for immunforsvaret. I tillegg kommer en spesiell type nukleotider som styrker utvikling av hvite blodlegemer/immunceller og er byggesteiner i DNA/RNA, sentrale i virus-forsvaret. Resepten bygger på solid ernæringskunnskap, også fra restitusjonsernæring hos mennesker og husdyr, forteller Sigholt.

Restitusjonsfôret actio brukes fra noen uker opp til et par måneder, avhengig av sykdomsangrepets alvorlighetsgrad og sjøtemperaturen. actio vil være et svært viktig supplement til vekstfôr i kritiske situasjoner, mener Sigholt.