– Mellom 50 og 150 fisk rømte fra SalMar

AURE: Det ble tidligere denne uken oppdaget rømming av laks fra SalMars anlegg ved Tustna i Møre og Romsdal.

Opptelling av gjenværende fisk i merden, tyder på at det bare var et lite antall fisk som rømte.

Rømmingen fra merden som skulle inneholde 93 000 slakteklar fisk på ca fem kilo, ble oppdaget sent tirsdag kveld. Oppdrettsjefen i SalMar ASA, Bjørn Larsen, sa onsdag at det trolig var et lite antall laks som hadde rømt.

– Vi mener rømmingen har et begrenset omfang. Nå fremskynder vi slakting og tømming av merdene for å få full oversikt, uttalte Bjørn Larsen til NRK.

Fiskeridirektoratet ble varslet da det ble oppdaget en vertikal revne i nota. Hullet kan ha oppstått allerede fredag i forrige uke, skriver adressa.no.

– En vertikal revne vil ikke nødvendigvis stå åpen for laksen til enhver tid, det avhenger av strømningene. Derfor, og på grunn av liten gjenfangst, mener folk på stedet at rømmingen er relativt liten, sier regiondirektør Sverre Ola Roald i Fiskeridirektoratet Møre og Romsdal til avisen.

– Telling viser mellom 50 og 150 fisk

Etter ar det ble oppdaget en 2,5 meter lang flenge i nota, har all laksen i nota blitt slaktet, skriver NRK torsdag. I følge selskapet viser opptelling at bare et lite antall fisk har rømt.

– Nå er all laksen talt opp og tellingen viser at det har rømt mellom 50 og 150 fisk, sier Bjørn Larsen, oppdrettssjef i SalMar, til NRK.

I følge Larsen hadde nota revnet på en slik måte at det ikke var naturlig for fisken å komme seg ut.

– I tillegg har alle rutiner vært fulgt. Når alle rutinene blir fulgt skal det ikke bli store konsekvenser av at det blir et hull i en not, sier Larsen til NRK.

Stor rømming i februar

I februar i år rømte det rundt 175.000 laks fra SalMar sitt anlegg ved Hitra i Sør-Trøndelag. Medvirkende årsak til det store omfanget av lakserømmingen den gang, var rutinesvikt etter avlusing, slik at noten ikke ble godt nok sjekket etter arbeidsoperasjonen med avlusing av fisken i merden.

I november 2010 oppstod det en mindre rømming fra SalMars anlegg i Froan.

Les også: Laks rømte fra SalMar 15.11.2010