Bekrefter ILA i Langfjorden i Alta

Mattilsynet bekrefter funn av ILA-smitte i et oppdrettsanlegg i tilhørende Mainstram Norway AS i Alta kommune.

Etter at Mainstream Norway AS varslet Mattilsynet om mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) på lokaliteten Sommarbukt i Langfjorden, gjennomførte Mattilsynet 3. juni inspeksjon og prøveuttak. På grunnlag av de funn som ble gjort av Mattilsynet og resultater fra videre analyser ved Veterinærinstituttet er det nå stadfestet smitte av ILA, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Lokaliteten ligger i Langfjorden i Alta, og er nabolokaliteten til lokalitet Tuvan som fikk diagnostisert ILA på laks for et år siden. Det er kun Mainstream Norway AS som har oppdrettsaktivitet i denne fjorden. Mainstream Norway AS er et datterselskap av børsnoterte Cermaq ASA.

Les også: Mistanke om ILA i Langfjorden 07.06.2011

Selskapet vil brakklegge hele fjorden

Selskapet må nå fjerne syk fisk, samt legge frem en plan for brakklegging av lokaliteten.

– Mainstream vil nå pålegges umiddelbar fjerning av syk fisk fra lokaliteten, samt at de skal legge fram en plan for videre håndtering av resterende fisk. Virksomheten må legge frem en plan på tømming av lokaliteten, sier distriktssjef Vibeke Elvenes ved Distriktskontoret for Vest-Finnmark.

– Selskapet har uttrykt ønske om å brakklegge hele fjorden etter hvert og det er et smittemessig svært bra forebyggende tiltak når man tenker på nye utsett av fisk i fjorden, forteller Elvenes.

Lokaliteten ligger i bekjempelsesområdet for ILA, som er fastsatt i «Forskrift om kontrollområdet for å forebygge, bekjempe og begrense infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Langfjord, Alta kommune, Finnmark».

Les også: ILA-forskrift for Langfjord 26.07.2010

– Det er viktig at man utviser nødvendig aktsomhet rundt lokaliteten, slik at spredning av mulig sykdom unngås. For eventuell båttrafikk i området, er rådet at man ikke går for nært lokaliteten, sier Vibeke Elvenes.