– Fiskeriministeren truer villaksen

– Den største trusselen mot villaksen er fiskeriministeren, uttaler KrFs fiskeripolitiske talsperson Rigmor Andersen Eide.

– Villaksen dør av lakselus mens fiskeriministeren sitter stille og venter på mer kunnskap, sier Andersen Eide.

Mattilsynet er bekymret over for stort smittepress i sjøen. Havforskningsinstituttets forskning viser at villaksen langs hele Vestlandskysten er i fare. KrF frykter denne utviklingen og regjeringens defensive holdning til lakselusspredningen, heter det i en pressemelding fra Kristelig Folkeparti (KrF).

– Dette burde også bekymre statsråden. Hun må sette i gang strakstiltak, sier Andersen Eide i en pressemelding.

Mattilsynet fikk denne uken oversendt en ny rapport fra Havforskningsinstituttets overvåking overvåkning av lakselus langs norskkysten, og Mattilsynet la frem en ny kvartalsrapport om lakselus.

Les også: – Målet med våravlusingen ble ikke nådd 14.06.2011
Les også: – Mye lakselus i flere områder14.06.2011

Berg-Hansen ønsker mer forskning

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen konstaterer at nivået av lakselus på villakssmolt og sjøørret er urovekkende høyt og høyere enn de senere år på deler av Vestlandet.

– Samtidig har oppdretternes samordnede avlusningskampanjer ført til at det er et lavt nivå av lakselus på oppdrettsfisken - i alle regioner. Derfor trenger vi mer kunnskap om hvorfor lusetallene på villlakssmolt og sjøørret nå øker, uttalte Berg-Hansen i et innlegg for Vestlandsrådet denne uken.

Hun fremholdt at det bevilges mer penger til forskning på lakselus, samtidig som regelverket for bekjempelse av lakselus skal forbedres.

– Jeg har blitt lovet et forslag fra Mattilsynet om regelverket for lakselusbekjempelse på mitt bord i juli, som jeg vil sende på høring så raskt som mulig etter det, fortalte Berg-Hansen.

– Og jeg venter på en rapport fra Veterinærinstituttet om hvordan forholdet mellom lus i oppdrett og lus på villfisk bør påvirke tiltak i havbruksnæringa, sa Berg-Hansen.

Les mer
Norge - verdens fremste sjømatnasjon - Innlegg for Vestlandsrådet

Les også: Stortingsmelding om sjømatnasjonen Norge 14.06.2011

Får kritikk fra forskere

Til Dagens Næringsliv antydet Berg-Hansen i går at de store lusemengdene kan ha andre forklaringer enn oppdrettsnæringen, da lusenivået i oppdrettsanleggene er stabilt eller har gått noe ned i forhold til ifjor. Det skaper frustrasjon i fagmiljøene skriver Dagens Næringsliv i dag ifølge dn.no.

– Jeg synes hun er ganske så frekk, den godeste fiskeriministeren. Vi vet at det er et sted mellom 500.000 og 600.000 villaks og noe sjøørret langs kysten. Det er ingenting sammenlignet med hva som finnes i oppdrettsanleggene. Og selv om lusemengden er lav i anleggene, er dette enkel matematikk, hevder professor Are Nylund på institutt for biologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Jeg er ikke i tvil om at fiskeoppdretterne er flinke til å telle lus, men at det skulle være andre og til nå ukjente kilder til lakselus, kan jeg ikke skjønne, sier forsker Peter Andreas Heuch ved seksjon for parasittologi ved Veterinærinstituttet til avisen.

KrF ønsker en sterk og bærekraftig oppdrettsnæring

Laksenæringen er i sterk vekst. KrF ønsker en sterk norsk oppdrettsnæring, men den må være bærekraftig og ta hensyn til miljø, i tillegg til næring og arbeidsplasser, fremholder Andersen Eide.

– Kortsiktige næringsinteresser har i stor grad overkjørt langsiktige hensyn til naturen. Det er positivt at havbruksnæring i vår har tatt noen grep mot lakselus og rømming, men dette er på langt nær nok, sier Andersen Eide.

KrF har fremmet forslag i Stortinget om forpliktende miljøkrav, med sanksjoner overfor oppdrettsnæringen hvis disse ikke innfris.

– Oppdrettsnæringen må innen kort tid gjennomgå strukturelle endringer for å sikre bærekraft, uttaler Andersen Eide. Det må stilles kvantitative krav når det gjelder genetisk påvirkning om rømming, sykdom, forurensing og utslipp, sier Andersen Eide.

KrF ber i tillegg regjeringen etablere et fond for forskning og utvikling i oppdrettsnæringen, med særlig fokus på teknologiutvikling, lukkede anlegg og økt sikkerhetsnivå. Lukkede systemer kan bidra til å redusere problemene med rømming og sykdoms- og parasittspredning. Oppdrettsnæringen må bidra med å finansiere utvikling av teknologi på oppdrettsområdet, mener KrF.

– Når statsråden venter på mer kunnskap og viser til at dette må ta den tid det tar, så dør villaksen, avslutter KrFs fiskeripolitiker fra Møre og Romsdal.