Økende bruk av SuperSmolt

En rekordstor andel av årets 0-åring vil ikke ha sett snurten av mørke før den settes ut.

Stadig flere vil unngå risikoen med sene utsett, og planlegger bruk av SuperSmolt for å lykkes, skriver Europharma AS i en pressmelding.

Smoltifisering av laks ved hjelp av SuperSmolt-metoden gjør at veksthemmende mørkestimuli ikke er nødvendig. Smolten blir raskere klar, og kan settes tidligere ut. I Norge har stadig flere oppdrettere fått opp øynene for fordelene ved SuperSmolt, og det tegner til at et rekordstort antall smolt i år vil settes ut etter å ha gjennomgått SuperSmolt-programmet.

SalMar her benyttet SuperSmolt på enkeltgrupper tidligere, og øker i år bruken av metoden. Cirka 3,5 millioner av selskapets 0-åringer vil i år settes ut som supersmolt. Settefisksjef Bjørn Hembre i SalMar sier metoden passer bra inn i produksjonsplanen ettersom den gjør det mulig å få fisken tidligere ut.

- Våre erfaringer med SuperSmolt er i hovedsak gode. Vi får ut høstsmolten 2-3 uker tidligere, på samme størrelse som ved vanlig lysstyring, og for deler av vår produksjon passer det bra inn i planene. Det ser ut til at prestasjonene etter sjøsetting ikke står noe tilbake for vanlig lysstyrt fisk, sier Hembre.

- Økende interesse etter en kald vår

Richard Torrissen i Europharma merker en stadig økende interesse for å benytte SuperSmolt i produksjonen. I år finnes det ekstra gode grunner til å tenke i slike baner.

- Mange har hatt dårlig tilvekst på settefisken. Det har vært en kald vår, og det står mye liten fisk i anleggene. Derfor ser vi at mange nå velger SuperSmolt for å unngå risikoutsettene sent på året. Mange vil nok slite stort med å få all fisken ut før 15. oktober kun ved hjelp av lysstyring, sier Torrissen.

Årets første 0-åring startet opp på SuperSmolt-programmet i forrige uke, med planlagt utsett i månedsskiftet juli-august.

Torrissen oppfordrer settefiskoppdrettere med liten fisk til å ta kontakt tidlig for planlegging av smoltifisering med SuperSmolt.

- Skal man få mest mulig ut av SuperSmolt-programmet bør man planlegge godt. Det kan definitivt være fornuftig å tenke seg om to ganger før man skrur av lyset nå, sier Torrissen.

Relaterte artikler
•  - Reduserer «pinneforekomst» hos ørret 19.04.2011
•  - SuperSmolt hindrer tilveksttap 05.08.2010 
•  0-åringene er forsinket 05.08.2010