Maneter årsak til store tap i Troms

Nærmere 30 tonn laks har så langt dødd av surstoffmangel, etter at store mengder glassmaneter samlet seg i et oppdrettsanlegg i Kaldfjorden i Troms.

Det kan også ha rømt fisk fra anlegget, melder Fiskeridirektoratet.

– Oppdrettsselskapet som er rammet har lidd store tap, og dødfiskhåvene går fortsatt i ett strekk i alle merdene på anlegget, opplyser seksjonssjef Ernst Bolle ved Fiskeridirektoratets regionkontor i Tromsø.

Sjurelv Fiskeoppdrett AS i Kaldfjorden, som er rammet av manetinvasjonen, har opplyst at de regner med at en god del fisk har rømt i forbindelse med det første uhellet på søndag.

Dette bekreftes av observasjoner innrapportert fra publikum rundt fjorden søndag, som tyder på at fisk var på rømmen i det aktuelle tidsrommet da uhellet skjedde.

Gjenfangstfisket har ikke brakt særlige resultater, siden garn som er satt ut har gått full av maneter.

Les også: Maneter truer oppdrettsanlegg 29.09.2011

– Positiv vindretning

Situasjonen i fjorden var fredag 30. september slik at vindretningen har skjøvet en god del av manetene ut i fjorden.

Fisken som fremdeles står i merdene, er imidlertid fremdeles såpass svak at videre håndtering innebærer en fare for ytterligere død.

Fiskeridirektoratet region Troms vil avvente sin vurdering av eventuelle pålegg overfor oppdrettsselskapet i forhold til rømmingsforholdet, inntil situasjonen for den gjenværende fisken er stabilisert.

Den døde fisken destrueres ved oppmaling.

Relaterte artikler
50 tonn fisk døde av oksygensvikt 08.10.2010
Maneter fra problem til ressurs 14.05.2010
– Nedbrytning av maneter kan skade fjordmiljøet 14.01.2010
Maneter senket japansk tråler 04.11.2009