Advarer mot oppdrett i Skjerstadfjorden

Del saken

- Det blir ikke plass til mer oppdrett i Skjerstadfjorden, mener marinbiolog Ivar H. Pettersen fra Bodø.

Ivar H. Pettersen er amanuensis ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Høgskolen i Bodø. Nå har han bedt sine tidligere studenter om å være spesielt varsom med investeringer i oppdrett i Skjerstadfjorden.

- Dersom de investerer nå, kan de risikere å ikke få noe som helst erstatning når de nye og strenge lovene trer i kraft. Min vennlige og godt mente advarsel gjelder selvfølgelig også alle andre potensielle oppdrettere. Unntaket kan kanskje være skjelloppdrett av godt betalte arter, sier Pettersen til Saltenposten.

- Fjorden er en av Norges vakreste og mest særmerkte. Den har også en rik og spesiell fauna, med en rekke svært sjeldne sjødyr og fisk. Noen finnes ikke eller knapt ellers i norske farvann. Mitt mål er primært å finne og foreslå løsninger som tar vare på både oppdrettsvirksomheten som hittil har vært i fjorden, samtidig som man tar spesielt godt vare på fjorden og dens spesielle fauna, sier Pettersen, som presiserer at dette er hans private syn, og ikke nødvendigvis Høgskolen i Bodø sin offisielle mening.