Suksess med «Laks på Lovund»

Festivalen «Laks på Lovund» samlet over 100 deltakere i fine naturomgivelser, deriblant svenske og tyrkiske kokker og journalister.

Arrangementet på Helgeland gikk av stabelen i slutten av september.

CNN Turk lager program fra Lovund

De tyrkiske journalistene representerte foruten avisen Hurriyet, det vel ansette livsstilsmagasinet Travel & Leisure og et reportasjeteam fra CNN Turk, som i høst lager et 45 minutters program fra Lovund i serien «Life is beautiful when you travel».

Sammen med et tyrkisk og et svensk kokketeam tilbrakte de halvannet fullpakket døgn på Helgelandskystens perle Lovund under laksefestivalen. Det tyrkiske TV-teamet var i fyr og flamme og syntes denne lille øya var utrolig fascinerende med et slikt pulserende folkeliv og  dynamisk næringsliv, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Laksenæringen  

Festivalen hadde som mål å presentere laks som produkt med norsk opphav, og hvor sentral laksenæringen er i utviklingen av små samfunn som Lovund. Gründerne Steinar Olaisen og Hans Petter Mæland var blant de første som startet med lakseoppdrett, da de i 1971 fikk fløyet inn 1200 smolt som de sjøsatte. To år senere kunne de høste 4 laks, noe som ga dem tro på at dette kunne de få til.

De tyrkiske og svenske gjestene besøkte både sjøanlegg for laks i spektakulære omgivelser og Nova Sea sitt moderne produksjonsanlegg, der det årlig går igjennom 35 000 tonn laks. Tilbakemeldingen fra den svenske mesterkokken Daniel Berlin var at dette var så bra og profesjonelt at mange flere kokker burde få oppleve Laks på Lovund.  – Lovund er et av de stedene man bør besøke før man dør, som han sa.

Laks på norsk, svensk og tyrkisk vis

Lunsjen under «Laks på Lovund» ble tilberedt av entusiastiske barn på Lovund skole, som hadde deltatt i prosjektet Fiskesprell. Barna hadde laget sin egen lakseskattkiste, krydret og dekorert med gulrot, purre og sitron.

Om ettermiddagene var det de gjestende kokkenes tur til å vise fram laks i sine respektive lands kulinariske tradisjoner. Dette ble til en spennende laksereise gjennom moderne svensk kjøkken der laksen var så naturell som mulig, til mer tradisjonelt tyrkisk kjøkken, der gjestene blant annet fikk prøvesmake Salmon Şiş Kebap (Shish Kebab av laks), skriver Eksportutvalget for fisk. 

– Den norske laksen er en unik og allsidig fisk som passer til mat i mange land, også i Tyrkia, fastslo mesterkokken Fehmi Samanci med ettertrykk.