Lakserømming fra Marine Harvest

Et større antall smålaks har i løpet av uværsdagene rømt fra Marine Harvest sitt anlegg ved Indre Skjervøya i Sør-Trøndelag.

Flengen i noten ble oppdaget under en inspeksjon i tirsdag 29. november kl. 10.35. Flengen er nå lukket og arbeidet med gjenfangst av laks har startet, opplyser Marine Harvest ASA i en pressemelding

Alle nøtene på anlegget er grundig kontrollert og tretti garn ble tirsdag formiddag satt ut i arbeidet med gjenfangst av fisk, opplyser selskapet. Utover ettermiddagen skulle ytterligere 120 garn settes ut, og lokale fiskere er engasjert for å bidra med gjenfangsten.

Smålaksen som har rømt, ble satt ut i anlegget tidligere i høst. Fisken er frisk og ikke medisinbehandlet. Snittvekten er på 580 gram. Det var totalt 330.000 fisk i nota. Det arbeides med å kartlegge hvor mange som har rømt. Dykkernes observasjoner tilsier at det er betydelig med fisk igjen i nota, opplyses det i meldingen.

Ekstremværet «Berit»

Medvirkende årsak til rømmingen kan være ekstremværet «Berit», som herjet langs kysten fra fredag formiddag og videre gjennom helgen.

Natt til lørdag 26. november var det sørvestlig storm med orkan i kastene i området. Bølgehøyden var opp mot 3,5 meter og det var springflo med 1,5 meter høyere vannstand enn normalt. Ikke siden ekstremværet «Narve» i 2006 har det vært like dårlig vær i området, konstaterer selskapet.

– Nulltoleranse

Anlegget ble inspisert torsdag før helgen med tanke på det kommende uværet. Ansatte inspiserte anlegget fredag og lørdag fra båt, men uværet gjorde det umulig å inspisere grundigere.

Søndag ble dykkere kontaktet for en ekstra inspeksjon etter uværet. Flengen ble oppdaget tirsdag, da nøtene ble inspisert av både ansatte ved hjelp av videokamera og dykkere.

– I Marine Harvest har vi nulltoleranse for rømming. Dette skal ikke skje, selv ikke i en orkan. Vi gjør nå alt vi kan for å gjenfange fisken som har rømt, sier regiondirektør Knut Utheim.

Anlegget består av ringmerder kjøpt og tatt i bruk i 2007.

– Vi kommer til å gå grundig gjennom utstyret vårt og inspeksjonsrutinene våre. Det er ikke så mye vi kan gjøre med uværet, men vi kan sikre at vi har anlegg som tåler det, sier Utheim.