– Ikke målbare effekter av fiskeoppdrett

Konsentrasjonen av næringssalt i norske kystområder er ikke målbart endret av matfiskproduksjon, konkluderer en ekspertgruppe.

I samråd med Miljøverndepartementet opprettet Fiskeri- og kystdepartementet i januar 2010 en ekspertgruppe som skulle se på næringssaltsituasjonen i kystområdene, med særlig vekt på Hardangerfjorden og Boknafjorden.

Det har en tid foregått faglige diskusjoner om hva som er årsakene til endringer i økosystemene i en del kystområder, der særleg sukkertaren ser ut til å være påvirket. Blant annet er både klimaendringer og utslipp fra oppdrettsnæringen pekt på som mulige årsaker.

– Ikke målbare endringer i frie vannmasser

Ekspertgruppen har nå presentert sin rapport, om virkningene av tilførsler av næringssalt i norske kystområder.

– Verken i Hardangerfjorden eller Boknafjorden er det funnet målbare endringer i næringssaltkonsentrasjonene, verken i vinterhalvåret eller sommerhalvåret, og bidraget fra dagens matfiskproduksjon synes for små til å forårsake eutrofiering, konkluderer ekspertgruppen.

– Selv om oppdrettsindustrien slipper ut mye næringssalter, skyldes mangel på effekter et robust planktonsamfunn og at den vannutskiftning som skyldes tidevann og estuarin sirkulasjon, er så stor og i seg selv bidrar til en meget stor transport av næringsstoffer inn og ut av fjordsystemene, påpeker ekspertene.

– Risiko for lokale effekter

Ekspertene konkluderer samtidig med at det er risiko for at det kan oppstå lokale effekter av overgjødsling hvis vannutskiftningen er dårlig.

– Selv om økte næringssaltverdier ikke har blitt målt i de frie vannmasser i oppdrettsintensive områder (unntatt i umiddelbar nærhet til merder), kan det være risiko for lokale effekter av overgjødsling i områder med dårligere vannutskiftning, heter det i rapporten.

– Basert på de data som er tilgjengelige over biologiske og kjemiske parametere har vi vanskelig for å se at næringssaltutslippene fra fiskeoppdrettsanlegg i både Hardangerfjorden og Boknafjorden (med Ryfylkefjordene) har noen store effekter på det marine gruntvannsmiljøet eller på pelagiske algeoppblomstringer, konkluderes det i rapporten.

Les også: Ny rapport om vannkvaliteten i Rogaland

Les også: God plassering gir begrenset overgjødsling

Ekspertgruppen har vært ledet av professor Stein Fredriksen, Universitetet i Oslo. De andre medlemmene har vært førsteamanuensis Kjersti Sjøtun, UiB, professor Yngvar Olsen, NTNU, seniorforsker Trine Dale, NIVA, seniorforsker Vivian Husa, Havforskningsinstituttet, seniorforsker Hartvig Christie, NIVA og seniorforsker Hein Rune Skjoldal, Havforskningsinstituttet.

pdfRapport: Vurdering av eutrofieringssituasjonen i kystområder - Hardangerfjorden og Boknafjorden2.85 MB2.85 MB