Forsker frem ny PD-vaksine

Legemiddelselskapet Novartis Animal Health jobber målrettet med utvikling av en ny vaksine i kampen mot Pancreas Disease.

Den nye vaksinen er basert på en ny type teknologi, men det er uvisst når den vil bli lansert.

Det sveitsiske legemiddelselskapet Novartis ble i 2011 gitt en lisens fra konkurrent og patentinnehaver MSD Animal Health for å lansere en ny PD-vaksine. Novartis har tatt i bruk såkalt plasma/DNA teknologi for å utvikle den nye vaksinen. Selskapet jobber fokusert og i all stillhet med produktet, melder MSD Animal Health.

På spørsmål om hvordan arbeidet går med utviklingen av vaksinen, ønsker ikke brand manager Oliver Hardcastle i Novartis Animal Health å utdype dette. Inntil videre må oppdretterne altså smøre seg med tålmodighet.

Det var i fjor vinter at Novartis og daværende Intervet/Schering-Plough, som senere endret navn til MSD Animal Health, offentliggjorde avtalen som gir Novartis eksklusive rettigheter til muligheten til å lansere en ny vaksine mot laksesykdommen Pancreas Disease (PD).

Avtalen fastslo at Novartis Animal Health kunne fullføre utviklingen av den nye PD-vaksinen med samme innovative vaksineteknologi som Novartis har innført mot sykdommen IHN i Canada.

De første testene har, ifølge Novartis, vist markert økning i virkningsgrad og beskyttelse mot PD-viruset.

Novartis-konsernet omsatte i 2010 for drøyt 50 milliarder dollar. Den sveitsiske farmasikjempen har 119.000 ansatte i 140 land. 

PD (Pancreas Disease eller pankreassykdom) er en alvorlig virussykdom hos laks og annen laksefisk, som smitter via vann.