Nye tiltak i kampen mot PD

Mattilsynet har kommet med en nærmere orientering om den nye forskriften for bekjempelse av pankreassjuksom (PD) forårsaket av virusvarianten SAV 2.

Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt forskrift om sone for å begrense spredning og utbrudd av pankreassykdom forårsaket av virusvarianten SAV2 i Midt Norge.

Les også: Endra strategi i kampen mot laksevirus 12.11.2012

– Alle utbrudd med SAV 2 nord for Nord-Trøndelag skal bekjempes ved å fjerne fisken så raskt som mulig. Sør for Hustadvika blir SAV 2 håndtert som andre varianter av pankreassykdom, sier Stian Johnsen, seniorrådgiver i Mattilsynet, i en pressemelding.

I Norge har pankreassykdom (PD) hittil i hovedsak vært forårsaket av varianten SAV 3 i Rogaland, Hordaland og deler av Møre- og Romsdal.

– Dagens PD-strategi har derfor gått ut på å begrense konsekvensene av sykdommen sør for Hustadvika og bekjempe sykdommen nord for Hustadvika. Strategien har vist seg å være effektiv for å hindre spredning av SAV 3 nordover, sier Johnsen.

Egne tiltak mot SAV 2

I den siste tiden siste tiden har det forekommet en rekke utbrudd av en ny form for PD (SAV 2) på Nordmøre og i Sør-Trøndelag, som har gjort det nødvendig å innføre nye tiltak spesielt mot denne formen for PD.

– Den nye forskriften inneholder kun tiltak mot SAV 2, mens den eksisterende PD- forskriften skal begrense spredning av SAV 3, understreker Johnsen.

Økt overvåking

– Forskriften deler området mellom Hustadvika og Nordland inn i en sone der det har vært flere tilfeller av SAV 2 og en observasjonssone der det innføres økt overvåking av sykdommen for at vi raskt kan sette inn bekjempelsestiltak dersom sykdommen påvises, sier Johnsen.

Hovedmålsettingen ved forskriften er å:

  • Forhindre spredning av SAV 2 ut av hele sonen (Hustadvika- grensen mellom Sør og Nord-Trøndelag).
  • Redusere konsekvensene av SAV 2 utbrudd i den endemiske sonen.

– Alle utbrudd med SAV 2 nord for Nord- Trøndelag skal bekjempes ved å fjerne fisken så raskt som mulig. I områdene sør for Hustadvika vil SAV 2 bli håndtert som andre varianter av PD, sier Johnsen.

Tiltak for å hindre spredning

– Erfaring fra dagens PD- sone har vist at flytting av sjøsatt fisk og transport av fisk øker risikoen for å spre sykdommen. Det er også vist at det er viktig å oppdage viruset tidlig for å kunne begrense spredningen, sier Johnsen.

Forskriften innfører derfor følgende tiltak:

  • Månedlig helsekontroll og testing for SAV 2 i alle akvakulturanlegg i sonen.
  • Kravene til hva som blir regnet for mistanke om PD er skjerpet inn. Det er nå nok med en positiv PCR- prøve.
  • Krav til prøvetaking av yngel og smolt som kommer fra sonen og er satt ut i akvakulturanlegg utenfor sonen.
  • Forbud mot å:
    1. Flytte sjøsatt fisk som ikke er ment for slakting.
    2. Transportere fisk til slakting ut av endemisk sone.
    3. Rransportere smolt i åpen brønnbåt innenfor sonen.
  • Alle brønnbåter og servicebåter som har vært brukt i endemisk sone, skal være forsvarlig rengjort og desinfisert, og ha gjennomgått en karantenetid på to dager eller slipsetting før de forlater sonen.

– For at tiltakene skal fungere må næringen samarbeide. Det er derfor til krav til at alle akvakulturanlegg i sjø må inngå i et koordineringsområde som er godkjent av Mattilsynet fra og med 1. januar 2013, avslutter Johnsen.