Mulige nye funn av AGS i Norge

Laks på lokaliteter i Rogaland og Hordaland kan være rammet av amøbegjellesjukdom (AGS).

Gjelleforandringer tilsvarende det som finnes ved amøbegjellesjukdom (AGS) / amoebic gill disease (AGD) er funnet på laks på lokaliteter i Rogaland og Hordaland, og amøben Neoparamoeba perurans er påvist med PCR-metodikk.

Diagnosen er ikke endelig, og prøvemateriale vil bli sendt til referanselaboratorium for bekreftelse, melder Veterinærinstituttet.

Amøbegjellesjukdom er tidligere påvist i Norge i 2006. Sjukdommen gir store kostnader og tap for lakseoppdrettere i Australia, og er velkjent fra vestkysten av Irland. De siste to årene har AGS gitt alvorlige sjukdomsproblemer i Irland og Skottland.

Forskningsprosjekt

Veterinærinstituttet er i gang med et forskningsprosjekt om gjellesjukdom: «Proliferativ gjellesykdom i sjøgående oppdrettslaks: Patologiske, molekylærbiologiske og epidemiologiske studier», som er finansiert sammen med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

I den forbindelse ønsker Veterinærinstituttet å få innsendt materiale fra lokaliteter med gjellesjukdom og mistanke om AGS/AGD, og instituttet oppfordrer fiskehelsetjenester til å ta kontakt dersom det er mistanke om gjellesykdom hos laks.