Globalgap - nyttig standard for oppdrettsnæringen?

Kan Globalgap bli en nyttig standard for oppdrettsnæringen?

Standarden skal bekrefte overfor konsumentene at mattrygghet, ytre miljø, dyrehelse og HMS for de ansatte blir godt ivaretatt.

Det finnes mange produktstandarder, i tillegg til systemstandarder for bedriftenes styringssystemer, der ISO-standardene er best kjent.

På Trygg Mat dagen i Trondheim nylig, stilte Kari-Anne Lenvik fra Essentia, spørsmålet om Globalgap kan bli en nyttig standard for oppdrettsnæringen, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Globalgap er spesialtilpasset primærproduksjon og oppdrett, med utgangspunkt i viktige krav fra kundene. Standarden skal bekrefte overfor konsumentene at mattrygghet, ytre miljø, dyrehelse og HMS for de ansatte blir godt ivaretatt.

Standarden har basis i ISO 14001. Den krever sertifisering i hele verdikjeden for laks, og har 255 kravpunkter utformet som tre sjekklister. Bedriftene som skal sertifiseres må gå gjennom alle disse punktene for hvert anlegg.

Lenvik var imidlertid kritisk til enkelte sider ved standarden, så som at den kun har ett punkt som omfatter rømming. Hun konkluderte med at standarden gir et bidrag til forbedring for bedrifter som mangler kvalitetsstyringssystemer.

Bedrifter som allerede er ISO-sertifisert, vil ifølge Lenvik ikke ha behov for Globalgap.