Lavt lakselusenivå i anleggene

Mattilsynet konstaterer at det er lavt lusenivå i oppdrettsanleggene, men er bekymret for villfisken etter ny rapport fra Havforskningsinstituttet.

– Lakselusnivået i oppdrettsanleggene har i høst vært relativt lavt, men vi er bekymret for villfisken, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet i en pressemelding.

– Tall fra Havforskningsinstituttet (HI) viser at lakselusnivået på villfisk stedvis er forverret, påpeker Landsverk.

Ulik måloppnåelse

Formålet med bekjempelsen av lakselus hos oppdrettsfisk er tredelt: Mattilsynet skal redusere forekomsten av lakselus slik at skadevirkningene på fisk i akvakulturanlegg og i viltlevende bestander av laksefisk minimaliseres, samt redusere og bekjempe resistensutvikling hos lakselus.

– Mattilsynet konkluderer med at bekjempelsen i oppdrettsanleggene har utviklet seg i riktig retning. Generelt sett har lakselusnivået i oppdrettsanleggene gått ned, sier Landsverk.

– Når det gjelder forskriftens to andre formål; skadevirkning på vill laksefisk og utvikling av resistens, må vi fastslå at utviklingen ikke går i den retningen vi ønsker, sier Landsverk.

Havforskningsinstituttet uttrykker bekymring for lusenivåene på villfisk i sin årlige oppsummering «Lakselusinfeksjonen på vill laksefisk langs Norgeskysten i 2012». «Lakselusinfeksjonen (på vill laksefisk) har forverret seg fra 2011 til 2012 i mange oppdrettsintensive områder», heter det i rapporten, som er bestilt av Mattilsynet.

Les også: – Lakselus kan ha vært bestandsreduserende 21.12.2012

– Økning i behandlingssvikt

– I Mattilsynets egen luserapport registreres det en økning i det vi kaller behandlingssvikt. Det vil si at man ikke oppnår den ønskede effekten av behandlingen. Dette er en god indikator for resistens (nedsatt effekt) mot de lusemidlene som brukes, og viser at resistensutviklingen går i feil retning, forteller Landsverk.

– Til tross for stor innsats både fra næringen og Mattilsynet klarer vi i dag ikke å oppnå formålet med å minimalisere skadevirkningene på vill laksefisk og få kontroll over resistensutviklingen på en tilfredsstillende måte, sier Landsverk.

Ny forskrift

Fra årsskiftet trer den nye Lakselusforskriften i kraft. Den inneholder et krav om at det til en hver tid skal være færre enn 0,5 voksen hunnlus av lakselus i gjennomsnitt per fisk i oppdrettsanleggene. Oppdretterne skal gjennomføre tiltak for å sikre at mengden lakselus ikke overskrider denne grensen, herunder om nødvendig utslakting av fisk.

Les også: Ny lakselusforskrift fastsatt 05.12.2012

– Vi mener at den nye forskriften vil kunne bidra til å nå de formålene vi har for bekjempelse av lakselus, men tror ikke dette vil være tilstrekkelig, sier Landsverk.

– Det er viktig å ta inn over seg at dagens tiltak ikke gir de ønskede resultater i forhold til de målene vi har satt oss og at det videre arbeide med bekjempelsen må forholde seg til det, avslutter Landsverk.