Tradisjonelle metoder og økologiske råvarer?

Å kombinere gamle produksjonsmetoder for røykelaks med økologiske råvarer, er ikke bare enkelt.

Arne Sverre Modahl i KSL Matmerk kunne på Trygg Mat dagen i Tronheim nylig, fortelle om de utfordringer Sunnmøre Røykeri har hatt med å kombinere tradisjonelle produksjonsmetoder med økologiske råvarer, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

De har forsøkt å lansere en ny type økologisk røykelaks basert på tradisjonelle produksjonsmetoder, men måtte trekke tilbake produktet etter reklamasjoner.

Årsaken ser ut til å ha vært at råstoffet kom fra laks som hadde hatt sykdommen pankreas (PD), og at dette ikke fungerte godt sammen med den produksjonsprosessen som produsenten benyttet.

For å unngå slike problemer i fremtiden, er det satt i gang et prosjekt som blant annet skal utarbeide spesifikke råvarekrav - for både konvensjonell og økologisk råvare - i forbindelse med tradisjonelle produksjonsmetoder.