Vil ha bedre tilsyn med havbruksnæringen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Scanpix / NFD

Regjeringen vil bedre samordningen av det tilsynet som blant annet Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Klif/fylkesmennene fører med havbruksnæringen.

– Næringa forventer selvsagt at statens tilsynsetater skal opptre samordnet, konsistent og enhetlig. Det har vi lagt stor vekt på når vi har bestemt oss for å gjennomgå dette området, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Målet er primært at tilsynet med havbruk fra Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Klima- og forurensingsdirektoratet/Fylkesmannsembetene, blir sett mer i sammenheng, men det er også aktuelt for arbeidsgruppa å se på deler av fiskeriområdet.

Også Riksrevisjonen har i sin rapport om havbruksforvaltningen, pekt på at Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Fylkesmennene blant annet har ulik tilnærming til risiko og tilsyn og ulik vedtaks- og sanksjonspraksis. Tallet på tilsyn mellom de tre myndighetsområdene varierer betydelig, fra ca fem tilsyn, til rundt 1000 tilsyn i året. Mellom Fiskeridirektoratet og Mattilsynet skjer det i dag en viss samordning. Samarbeidet med miljømyndigheten er mer sporadisk, skriver Fiskeri- og kystdepartementet i en pressemelding.

Det vil nedsettes en arbeidsgruppe som skal ledes av Fiskeri- og kystdepartementet med deltakere fra andre berørte departementer. Arbeidet vil ta utgangspunkt i områdene risikotilnærming, regelverk og forskrifter. I tillegg vil arbeidsgruppen se på hvordan tilsyn og kontroller blir planlagt og gjennomført. Reaksjoner på overtredelser er et annet område som skal gjennomgås. Arbeidet skal ikke rokke ved det etablerte sektoransvaret.

– Vi vil komme tilbake til nærmere mandat, oppstartstidspunkt og fremdriftsplan, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.