Nytt slambehandlingsanlegg for settefiskanlegg

Global Enviro AS har allerede fått leveranser av en ny type slambehandlingsanlegg både til Marine Harvest og Lerøy.

Etter flere pilotprosjekter inn mot oppdrettsnæringen, ble det høsten 2012 innledet et samarbeid med Marine Harvest Norway hvor Global Enviros produkter ble testet på slam fra smoltproduksjon. Samarbeidet har resultert i en rammeavtale og installasjoner ved flere av anleggene til Marine Harvest ASA. Også Lerøy satser på anlegg fra Global Enviro,

– Global Enviro er stolte av at også Lerøy satser på markedets mest miljøvennlige løsning, blant annet gjennom avtale om komplett slambehandlingsløsning på deres nye resirkuleringsanlegg ved Belsvik, skriver Global Enviro AS i en pressemelding.

Slam som er avvannet enten ved Global Enviros løsning, eller kundens egne filtre, tilføres til en bioreaktor. Bioreaktoren benytter seg av en aerob nedbrytnings- og tørkeprosess, som i løpet av 1 døgn gir en volumreduksjon på ca. 80 - 90 prosent og mater ut tørrstoff med ca. 95 prosent TS. Slammet går fra å være et problem – til et råstoff i håndterlig form.

– Systemet avgir minimalt med lukt da levevilkårene for bakterier fjernes i tørkeprosessen, og alle Global Enviros anlegg leveres med luftrensestasjoner bestående av partikkelfilter, kullfilter og UV-C. Sluttproduktet oppbevares lukket og tørt, og kan hentes av renovatør eller sendes til biogassproduksjon, heter det i meldingen.

– Prosessen og behandlingsmåten har begeistret eksperter og forskere hos Bioforsk Jord og Miljø ved Ås, som gjennom deres engasjement har blitt en sparringspartner for Global Enviro i videreutviklingen av teknologien, skriver Global Enviro.

Selskapet fremholder at den miljømessige gevinsten av å redusere volumet på selve settefiskanlegget er stor, og at prosessen ivaretar næringsstoffene, slik at en fremtidig ressurs ikke går til spille.