Kartlegger rensefiskens helse

Veterinærinstituttet er i samarbeid med Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen i gang med et prosjekt for å kartlegge helsen til rensefisk i oppdrettsanlegg.

Forskningsprosjektet skal gi oversikt og ny kunnskap om sykdomsårsak og dødelighet. Utredningen skal gi bedre grunnlag for å iverksette forbyggende tiltak, melder Veterinærinstituttet.

− Det er et stort behov for kunnskap om helsetilstanden til rensefisken som brukes ute i merdene. Dette gjelder både når det gjelder faktiske tall på overlevelse etter utsett i merd og årsakene til sykdom og dødelighet, forteller prosjektleder ved Veterinærinstituttet, Eirik Biering.

− Kunnskapsgenereringen fra prosjektet vil ha praktisk anvendelse både på kort og lengre sikt. I dette prosjektet kartlegger og systematiserer vi dødelighetsårsaker hos rensefisk satt ut i merdene, samler inn og identifiserer agens og karakteriserer sykdomsfremkallende isolat, sier Biering.

− Prosjektet vil med det danne grunnlag for å arbeide med vaksineutvikling. Ved at vi får oversikt, ser vi også hva vi bør lage vaksine mot. Prosjektet vil også utarbeide smittemodeller. Slike modeller er en forutsetning for vaksineutvikling og for å teste effekten av vaksiner, sier han.

Prosjektet vil munne ut i rapporter som oppsummerer det som i dag er kjent rundt rensefiskens helse, og slik gi en god oversikt for fiskehelsetjenester og lakseoppdrettere som bruker rensefisk. Med en slik oversikt vil det være mye lettere å iverksette forbyggende tiltak også på det oppdrettsteknologiske området. Ny kompetanse vil dessuten bidra til at forskerinstitusjonene kan utføre en bedre rådgivningstjeneste, fremholdes det i meldingen fra Veterinærinstituttet.

Prosjektperioden strekker seg fra september 2012 til desember 2014, og prosjektet finansieres av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).