Rekordhøy eksportverdi for laks

Røkt laks på brett. Foto: Morpol ASA

Norge eksporterte laks for 17,4 milliarder kroner i første halvår 2013. Dette er den høyeste eksportverdien for første halvår som noensinne er registrert.

Tall fra Norges sjømatråd viser en økning i eksporten av norsk laks på 3,4 milliard kroner, eller 25 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Målt i volum ble eksporten redusert med 7 prosent, til 431 tusen tonn. I første halvår har imidlertid prisveksten vært større enn volumnedgangen, slik at verdien av lakseeksporten har økt, melder Norges sjømatråd.

– Redusert lakseproduksjon i Norge kombinert med sterk vekst i etterspørselen, har ført til økte laksepriser i årets første halvår sammenlignet med samme periode i fjor, sier Paul Aandahl bransjesjef i Norges sjømatråd.

Gjennomsnittsprisen for fersk laks økte med 11,11 kroner i første halvår, til 39,05 kroner. Eksportprisen i juni var 14,17 kroner høyere enn i juni i fjor. Sammenlignet med gjennomsnittsprisen i mai i år var eksportprisen i juni 1,61 kroner lavere.

Markedssjef for laks og ørret i Norges sjømatråd, Bjørn-Erik Stabell, peker på tre grunner til at fersk laks etterspørres mer enn noen gang tidligere.

– Dette skyldes lansering av rekordmange nye lakseprodukter og ny distribusjon ved at fersk laks selges i nye deler av markedene og i nye kanaler som eksempel sushi. I tillegg har de lave prisene de siste årene rekruttert en rekke nye konsumenter til laksekategorien. Disse er i dag blitt til lojale lakseelskere, sier Stabell.

Stabilt volum til EU

Til tross for en nedgang i det totale eksportvolumet, er eksportvolumet til EU omtrent uendret. Nær 69 prosent av norsk lakseeksport målt i volum gikk i første halvår 2013 til land i EU. Dette er en oppgang fra 65 prosent i samme periode i fjor.

Frankrike er det største markedet for norsk laks i årets første halvår, med et eksportvolum på 60 tusen tonn. Dette er en tilbakegang på 6 prosent fra i fjor. Polen var det største vekstmarkedet i EU, med en økning på 12 prosent, til 55 tusen tonn.

Redusert salg til Øst-Europa

Etter en rekordstor vekst i lakseeksporten til Øst-Europa i fjor, ser vi så langt i år en tilbakegang på 14 tusen tonn. Dette er likevel 17 tusen tonn mer enn i samme periode i 2011. Årsaken til tilbakegangen er redusert tilførsel til det russiske markedet. Eksporten til andre land i regionen er stabil eller økende.

Eksportvolumet til Asia går ned

Eksporten til Asia har hittil i år blitt redusert med 18 prosent eller 12 tusen tonn. Størst reduksjon er det til Taiwan med 3 tusen tonn og Japan med knapt 3 tusen tonn.

Lavere volum til USA

Eksporten til USA går fortsatt ned. Samlet ble det eksportert 24 prosent eller vel 2 tusen tonn mindre laks i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Mens eksporten av filet går tilbake, øker eksporten av fersk hel laks. I første halvår ble det eksportert 2175 tonn fersk hel laks til USA, et produkt som Norge inntil desember 2011 hadde straffetoll på.

Ørreteksporten øker i verdi

Eksportverdien av ørret økte med 197 millioner kroner til 1 milliard kroner i første halvår. Målt i volum var eksporten på 26 tusen tonn, likt med samme periode i fjor. Mens tilførselen reduseres til Øst-Europa, ser vi eksportøkning til EU og Asia. I EU er det i første rekke Polen og Danmark som øker, mens i Thailand og Kina er de største vekstmarkedene i Asia.