Vil ha 200.000 nye sportsfiskere

Stadig færre nordmenn fisker. Norges Jeger- og Fiskerforbund håper Sportsfiskets år skal snu trenden.

På starten av 1990-tallet fisket over halvparten av voksne nordmenn minst én gang i året. I fjor var det bare 40 prosent som luftet fiskestanga, viser tall fra Ipsos MMI.

– Sportsfisket taper terreng i forhold til mer actionfylte fritidsaktiviteter. Det skyldes blant annet at mange nå bor i byer og at færre barn har foreldre med et nært forhold til friluftsliv, forklarer sportsfiskekonsulent Steinar Paulsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Sportsfiskets år

Nå har fiskeentusiastene i Jeger- og Fiskerforbundet bestemt seg for å snu den negative utviklingen. De har døpt 2014/15 til Sportsfiskets år. Den 10. mai markeres starten på forbundets største satsing innen sportsfiske, friluftsliv og rekruttering noensinne.

– Hovedmålet er å få flest mulig ut på fisketur i løpet av året. Vi håper å rekruttere 200 000 nye sportsfiskere. Norge skal teppebombes med fiskearrangementer i et helt år, sier Paulsen, som er general for Sportsfiskets år.

Kongen kommer

Kong Harald, som selv er ivrig sportsfisker, vil være til stede under det store åpningsarrangementet på Festplassen ved Lille Lungegårdsvann i Bergen 10. mai. Deretter går det slag i slag med over 1000 fiskearrangementer rundt omkring i hele landet. Sportsfiskets år rundes av 1. juni 2015.

– Det blir fiskekurs, turer, aktiviteter og mye annet for store og små. De fleste vil finne noe som skjer i sitt lokalmiljø, lover Paulsen.

Fisker etter ungdom

Mange av arrangementene i Sportsfiskets år er spesielt rettet mot barn og ungdom.

– For mange barn er det en opplevelse for livet å få sin første fisk. Vi trenger oppvoksende generasjoner som forstår hvilken verdi natur, friluftsliv, vann og vassdrag representerer for fremtiden. Dessuten ser vi at barn som oppdager gleden ved å fiske også drar med seg foreldrene ut, sier Paulsen.

– Store helsegevinster

Norges- Jeger og Fiskerforbund har 118 000 medlemmer over hele landet, og nå fisker de etter nye. Likevel er dette ikke det viktigste med storsatsingen, hevder de.

– Fisk er sunn og god mat, og det er store gevinster i det at så mange som mulig bruker kroppen, beveger seg i naturen og får gode opplevelser. Sportsfiske er helsefremmende og kan utøves på alle nivåer av alle aldergrupper, sier sportsfiskekonsulent Steinar Paulsen i Norges jeger- og fiskerforbund.

Fakta

  • I 2013 fisket 1,7 millioner nordmenn (40 prosent) over 15 år minst én gang i året, viser en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI.
  • I 2007 fisket 45 prosent av den voksne befolkningen, ifølge Statistisk sentralbyrå.
  • På begynnelsen av 1990-tallet fisket mer enn 50 prosent, ifølge undersøkelser gjort av Norsk institutt for naturforskning (Østlandsforskning).
  • Sportsfiskets år varer fra 10. mai 2014 til 1. juni 2015 og arrangeres av Norges Jeger- og Fiskerforbund.
  • Se programmet for Sportsfiskets år her: njff.no/sportsfisketsaar

(Kilde: Norges Jeger- og Fiskerforbund).