Vil fjerne eierskapsbegrensningen i oppdrettsnæringen

Fiskeriministeren foreslår å fjerne særregler som regulerer eierskap i havbruksnæringen.

– Jeg vil at oppdrettsnæringen skal ha like gode rammebetingelser som resten av næringslivet. Å fjerne unødvendige særreguleringer betyr forenkling og mindre byråkrati, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

Forslaget innebærer at det ikke lenger vil stilles krav om søknad om erverv av 15 prosent eller mer av produksjonskapasiteten i Norge. Forslaget vil lette forvaltningens oppgaver med tilsyn og kontroll med hvor stor andel av produksjonskapasiteten i Norge enkeltselskaper har, heter det i meldingen.

Samtidig vil rapporteringsbyrden reduseres for selskap som omfattes av dagens regulering, heter det videre. Fiskeriministeren påpeker at oppdrettsnæringen vil være omfattet av det samme konkurranseregelverket som øvrig norsk næringsliv.

– Oppdrettsnæringen bør få regulere produksjon og bearbeiding ut fra markedsmessige hensyn, fremfor faste krav som er satt av det offentlige. Dette vil kunne gjøre havbruksnæringen bedre rustet i den internasjonale konkurransen på lang sikt, sier fiskeriministeren

– Forenklinger

Nærings- og fiskeridepartementet har i løpet av den siste tiden iverksatt flere forenklingstiltak på fiskeri- og havbruksområdet.

Hittil i år er følgende tiltak iverksatt:

  • Kravet til eierfellesskap ved strukturering i havfiskeflåten er opphevet.
  • Åpnet for unntak fra fylkesbindingen ved generasjonsskifte. Fylkesbindingen gjelder i enkelte torskefiskerier.
  • Midlertidig ordning med kvotebytte av lodde ved Grønland, Island og Jan Mayen og lodde i Barentshavet.
  • Enklere refordeling av fiskekvoter og andre reguleringsendringer gjennom året.
  • I løpet av høsten 2014 tas det sikte på å fremme forslag om regler som gjør det enklere med levendelagring av torsk. Planen er at endringene skal kunne tre i kraft 1. januar 2015.

– Jakten på forenklinger som kan fjerne byråkrati og styrke konkurransekraften til norsk fiskeri- og havbruk fortsetter. Dette er en næring som konkurrerer i et globalt marked der vi er nødt til å være konkurransedyktige, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.