Avtale om utfisking av rømt oppdrettsfisk

Fiskeriministeren, FHL og NSL undertegnet i dag en avtale som skal styrke kampen mot rømming av oppdrettsfisk.

– Målet med avtalen er å styrke samarbeidet mellom næring og myndigheter i arbeidet med å forhindre rømming og håndtere konsekvensene av rømt fisk, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Fiskeriministeren påla nylig næringen å finansiere utfisking av rømt oppdrettsfisk. Det vil etableres en sammenslutning bestående av representanter fra næring og myndigheter, som skal planlegge og dekke utgifter for gjennomføring av tiltak for å redusere forekomst av rømt oppdrettsfisk i naturen, melder Nærings- og fiskeridepartementet.

– Forurenser betaler-prinsippet gjelder for norsk havbruksnæring. Der prinsippet ikke kan gjennomføres, er partene enige om at det er havbruksnæringen som i felleskap bør bekoste utgiftene til fjerning av rømt fisk der det er nødvendig, sier Aspaker.

– Det er gledelig at myndighetene tar næringens ønske på alvor og viderefører Miljøløftet fra 2011. Det skal ikke rømme fisk, dersom det skjer skal den tas ut av elvene, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

– NSL er meget godt fornøyd med tilnærmingen fiskeriministeren har valgt når det gjelder det nye «Miljøfondet». Næringa har siden 2011 forestått utfisking av oppdrettslaks i elvene på frivillig basis, noe som har vist seg svært effektivt. At denne oppgaven nå formaliseres er derfor naturlig, sier Svein Reppe, daglig leder i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Les mer
Intensjonsavtale mellom Nærings- og fiskeridepartementet, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening og Norske sjømatbedrifters landsforening (PDF)