Lusekontroll med alle midler

– Oppdretterne må bruke alle tilgjengelige midler for å få kontroll med lusebestanden.

For å få kontroll på lusebestanden kreves mer enn bare legemidler. Oppdretterne må bruke alle tilgjengelige midler og metoder, fra generasjonsatskillelse og brakklegging i store tiltakssoner til leppefisk og helsefôr, det mener forsker Randi Grøntvedt ved Veterinærinstituttet.

Resistens

– Dagens virkelighet, der det flere steder er påvist resistens og nedsatt følsomhet mot ett eller flere av de av de vanligste legemidlene mot lakselus, kan i verste fall gi oss en situasjon der det ikke finnes effektive midler mot lusa når tiltaksgrensen er nådd. Risikoen for et slikt scenario forsterkes av at det ikke er nye legemidler i emning, uttaler Grøntvedt.

For å unngå å havne i en slik klemme er vi avhengig av at oppdrettere langs hele kysten tar i bruk alle tilgjengelige midler og metoder og bruker disse på en samstemt og velorganisert måte. Dette er en tankegang som har fungert godt i landbruket (Integrated Pest Management) og som det er tatt høyde for i den nye luseforskriften og den kommende lakselusveilederen, mener Grønvedt.

Forebygge

– Et av de forebyggende grepene som kan tas er organisering av lusebekjempelsen i soner slik man har gjort i bekjempelsen av PD. Men i bekjempelse mot lus må man bruke større soner, tiltakssoner, pga lusens store spredningspotensiale. Ved å koordinere bekjempelsen innenfor hver tiltakssone får man best mulig effekt av hvert tiltak. Vi har også sett stor effekt av ha generasjonskille slik at en unngår smitte mellom voksen laks og smolt.

– Bruk av leppefisk er en annen metode som jeg har stor tro på. Selv om dette er en metode som krever fokus i alle ledd er resultatene vi har sett i de områdene der leppefisk er vellykket brukt, oppløftende sier Grøntvedt, som også synes det er spennende å se at det er mulig å drive oppdrett av leppefisken berggylte.

Også på helsefôrsiden er utviklingen spennende. Helsefôr har etter Grøntvedts mening et stort potensial og kan være en viktig del av en helhetlig bekjempelsesstrategi mot lus.

Les også: Lakselusmøte i Bergen 04.09.2009

Arrangerer workshops

For å bidra til at flest mulig bruker disse virkemidlene på en best mulig måte kommer Veterinærinstituttet i regi av FHF til å arrangere en serie med workshops senere i høst. Workshopene er under planlegging, men tanken er å gå tematisk til verks og ta tak i utfordringer i lusekampen som grunnlag for gruppediskusjoner flere steder langs kysten.

– Forhåpentligvis er det både en vaksine og nye legemidler på vei i en ikke alt for fjern fremtid. Men det ultimate målet i mine øyne må være å få ned bruken av legemiddel til fordel for forebyggende tiltak, uttaler Grøntvedt.