Andfjord Salmon debuterer på Børsen

Oslo Børs. Foto: Stein Henningsen / Oslo Børs

Som det første selskapet etter at pandemialarmen gikk, ringte i dag Andfjord Salmon i bjellen til Oslo Børs.

Koronakrisen har ikke stengt Børsen som kapitalkilde. Siden mars har børsnoterte selskaper hentet 13,2 milliarder kroner i ny egenkapital gjennom aksjeemisjoner.

Oppdrettsselskapet Andfjord Salmon hentet 150 millioner gjennom en aksjeemisjon tidligere i juni, og ble i dag tatt opp til handel på Merkur Market.  

– Vi opplevde stor interesse og emisjonen ble betydelig overtegnet. Det ble derfor besluttet å utvide emisjonen til 150 millioner kroner fra planlagte 120 millioner kroner, sier Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon. 

- Største og mest miljøvennlige oppdrettsanlegg av sitt slag

Andøya-selskapet har utviklet et nytt konsept for landbasert oppdrett. Nå fremskyndes byggeplanene, og det første bassenget skal stå klart i slutten av året. Opprinnelig var planen 2021.

– Noteringen på Børsen er en viktig milepæl for Andfjord Salmon. Kapitalen vi nå får tilgang til setter oss i stand til å bygge verdens største og mest miljøvennlige oppdrettsanlegg av sitt slag, fortsetter Rasmussen.

– Det som skjer nå i Vesterålen er helt fantastisk. Ikke minst det at man får til så store investeringer. Dette gleder hele mitt hjerte, sa fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen til Bladet Vesterålen da han besøkte Andfjord Salmon i forrige uke. 

- Stor tilstrømning av nye selskaper

Siden pandemialarmen gikk i mars, har nye selskaper fortsatt å strømme til Børsen. Fem nye selskaper er notert de siste månedene, men Andfjord Salmon er det første selskapet siden februar som har ringt i børsbjellen. 

– Det er fint å igjen kunne åpne børsbygningen for gjester, og det er spesielt hyggelig å ønske velkommen et selskap med fokus på miljø og bærekraft. Mange av årets børsnykommere har en miljøprofil. Vi ser også at investorer i økende grad trekkes mot grønne selskaper, sier børsdirektør Øivind Amundsen i en pressemelding.   

Koronakrisen har ikke stengt egenkapitalvinduet

Samtidig har børsnoterte selskaper hentet inn sjelden mye ny egenkapital. Siden mars har børsnoterte selskaper hentet hele 13,2 milliarder friske kroner gjennom aksjeemisjoner. Emisjonsvolumet i mai var det høyeste i løpet av en mai-måned siden 2011. April var også travel, og juni ligger an til å bli en ny sterk emisjonsmåned. 

– Børsen skal være en kilde til kapital for næringslivet. Koronakrisen har ikke stengt denne kilden, fastslår Amundsen. 

Om Andfjord Salmon

Andfjord Salmon AS er et selskap lokalisert på Andøya i Vesterålen. Selskapet har utviklet et konsept for et gjennomstrømningsanlegg med sjøvann som kombinerer fordelene fra tradisjonell oppdrett i sjø og landbasert oppdrett. Selskapet har blitt tildelt konsesjon for årlig produksjon av 10 000 tonn (MTB) laks i sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Andøya.