– Et hav av muligheter

Forskningsrådet samarbeider med Fiskesprell, og har laget et informasjonshefte som skal formidle informasjon om havbruksforskning til ungdom.

Forskningsrådet er opptatt av at ungdom skal få kunnskap om og bli interessert i forskningen som ligger bak produkter og prosesser, tjenestetilbud og matvarer. Havbruksprogrammet har tatt det på alvor og har laget et eget hefte om havbruksforskning til bruk i ungdomsskolen, melder Anne Ditlefsen i Forskningsrådet.

I løpet av høsten sendes "Et hav av muligheter - et ungdomshefte om havbruk" ut til alle landets 9.-klasser. Det tilbys som tilleggsmateriell til satsingen Fiskesprell som er en landsomfattende kampanje for å få barn og unge til å spise mer sjømat, opplyser Forskningsrådet.

Fiskesprell inngår i regjeringens handlingsplan for å bedre kostholdet i befolkningen og gjennomføres i samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Eksportutvalget for fisk.

Et lakseeventyr

Forskningsrådets hefte tar utgangspunkt i laksen som alle kjenner. Men istedenfor å presentere oppskrifter og råd om tillaging, fortelles historien om hvordan laksen produseres, om den forskningen og teknologien som har gjort den norske laksen verdensberømt.

Gjennom korte tekster og eksempler fra aktuelle forskningsområder innenfor havbruk håper programmet å skape interesse for temaet og vise hvor mange interessefelter det dekker. Det åpner blant annet for mange ulike studieretninger og yrkesvalg.

Laksen er i dag Norges viktigste "husdyr" og den fisken vi spiser mest av - omtent fem kg per person hvert år. Laks er også favorittfisken til ungdom, for eksempel i form av lakseburger. Og det er bra, for det er godt dokumentert gjennom forskning at det er lurt å spise fisk. Det er kanskje ingen vidundermedisin, men det er mye som tyder på at en blir både smart, frisk og blid av å spise fisk.

Genomforskning og fiskevelferd

I heftet fortelles det om hvordan laksen utvikler seg fra et 6 mm stort lakseegg via øyerogn og yngel til smolt. Leserne inviteres på oppdagelsesreise i laksens arvestoff og introduseres til pågående genomforskning og kartlegging av laksens gener.

Forskning på fiskevelferd, fiskehelse og vaksiner blir også belyst. Plageånden lakselus får et eget avsnitt, det samme gjør berggylte som presenteres som luseknuser. Spørsmålet om fisk føler smerte konkluderes med at vi som forbrukere bør stille etiske krav til oppdrett og slakting av fisk. Slik sørger vi for at laksen har det bra og siker at maten vi kjøper, er av god kvalitet.

Bærekraftig havbruk

Temaene rømming og bærekraftig fôr er sentrale i havbruksforskningen. Her inviteres klassene til å diskutere hva som menes med begrepet bærekraftig, og hvordan miljøbevisste forbrukere kan bidra til at det stilles større krav til miljømessig og bærekraftig drift i oppdrettsnæringen. Teknologi for overvåking av fiskens velferd og miljøet den lever i, er også et viktig tema å få innblikk i.

Havbruksforskning handler imidlertid ikke bare om laks, og på slutten av heftet blir torsken introdusert som oppdrettsart. Torsken er en smarting med spesielle utfordringer i oppdrettssammenheng. Men den har også egenskaper som kan utnyttes i oppdrett. Det er nok ikke mange som vet at torsken kan oppfatte rekkefølger og kan lære seg å svømme dit oppdretteren ønsker.

Velg utdanning etter engasjement

Heftet inneholder også intervjuer med to unge forskere, kjærester og ganske vanlig ungdommer, som er i full gang med doktorgradsarbeid på henholdsvis torsk og laks. De har følgende råd til ungdom når det gjelder utdanning og yrkesvalg:

– Tenk etter hva du interesserer deg for og velg en utdanning hvor du får brukt interessene dine, sier Anders Karlsson fra Oslo, nå stipendiat ved UMB på Ås. Han mener dessuten det kan være lurt å tenke litt framover. - Det er smart å velge en utdanning som kan være springbrett til å få en spennende jobb, sier han.

– Prøv å tenke på hva du liker og hva som gjør deg engasjert, sier Tale Marie Drangsholt som forsker på laks ved UMB. - Hvis du ber om råd fra foreldre eller andre, så spør dem om hva de synes du er god til og når du virker engasjert, anbefaler hun.

Oppgaver og aktiviteter

Heftet inneholder i tillegg faktainformasjon og diskusjonsoppgaver, oppskrift på hvordan et forskningsprosjekt kan gjennomføres i klassen og quiz hvor en kan teste sine laksekunnskaper.

Heftet kan bestilles via Forskningsrådets publikasjonsdatabase, eller lastes ned som pdf-fil ved å følge lenken nedenfor. Heftet vil også bli utdelt på Forskningstorg flere steder i landet under Forskningsdagene 18. - 27. september 2009, opplyser Forskningsrådet.