– Signaler Mattilsynet har mottatt tilsier at det er behov for en presisering av innholdet i og intensjonen bak to av bestemmelsene i den nye luseforskriften.
Presiserer § 6 og § 8
På grunn av den kritiske situasjonen med lus i norsk fiskeoppdrett fastsatte Fiskeri- og Kystdepartementet i august en ny forskrift om bekjempelse av lakselus.
Signaler Mattilsynet har mottatt tilsier at det er behov for en presisering av innholdet i og intensjonen bak to av bestemmelsene i forskriften. Det gjelder § 6 om Plan for forebygging og bekjempelse av lakselus og resistente lakseluspopulasjoner og § 8 om Evaluering, utredning og varsling, melder Mattilsynet i dag.
For å kunne overvåke lakselussituasjonen og sette i verk nødvendige tiltak, er Mattilsynet avhengig av at varslingsplikten som følger av § 8 annet ledd blir overholdt. Imidlertid har det oppstått situasjoner der bestemmelsen har blitt gjenstand for ulik tolkning. Mattilsynet vil med dette presisere sin forståelse av varslingsplikten i § 8.
I følge § 6 i luseforskriften skal det sendes inn en plan for forebygging og bekjempelse av lakselus og resistente lusepopulasjoner til Mattilsynet innen 1. oktober. Mattilsynet vil i det følgende utdype kravene til innhold i planen.
Les også: Luseforskrift vedtatt 18.08.2009
Les også: Nye regler for bekjempelse av lakselus 18.06.2009
§ 8. Evaluering, utreding og varsling
§ 8 annet ledd: Mattilsynet skal varsles umiddelbart om mangelfull effekt av gjennomført behandling og ved mistanke om resistens mot et eller flere medikament brukt for behandling mot lakselus.
Mattilsynet forstår denne bestemmelsen dit hen at enhver test som viser nedsatt følsomhet for medikamentell behandling innebærer at akvakulturanlegget har varslingsplikt.
Det har blitt vist til § 3 g) der resistens er definert som:
Mangelfull behandlingseffekt som skyldes at deler av eller hele den aktuelle lusepopulasjonen har arvbar nedsatt følsomhet for det farmasøytiske virkestoff som benyttes, slik at deler av eller hele populasjonen kan overleve en dose legemiddel som er dødelig for majoriteten av individene i en normalt følsom populasjon.
I den sammenheng har det blitt hevdet at det bare er resistens som er påviselig arvbar som innebærer varslingsplikt.
Dette er etter Mattilsynets vurdering ikke korrekt forståelse av regelverket. Bestemmelsene sett i sammenheng skal forstås slik at det ved nedsatt følsomhet foreligger en mistanke om arvbar resistens hos deler av populasjonen, og dermed er varslingsplikten inntrådt allerede på dette tidspunkt. Mattilsynet vil håndheve kravene i regelverket i samsvar med den forståelse som her oppgis.
Å ikke varsle ved test som viser nedsatt følsomhet vil være i strid med gjeldende krav i regelverket.
Tilfeller av mangelfull effekt av behandling utløser også varslingsplikt. Mattilsynet skal varsles om alle tilfeller av behandlingssvikt, uansett hvilken årsak som anses som sannsynlig. Mattilsynet har også anledning til å fatte vedtak om å få innsyn i den pålagte evalueringen av behandlingen som oppdretter plikter å påse blir utført etter § 8 første ledd.
Varslingsplikten etter § 8 i luseforskriften retter seg mot akvakulturanlegget, jfr luseforskriftens § 2 annet ledd.
I tillegg til presiseringen overfor anleggene som gjøres ved luseforskriften, vil matlovens krav til varsling gjelde enhver. Lakselus er en smittsom listeført dyresykdom. Mistanke om lakselus som er resistente vil kunne gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser, og grunn til mistanke om slik resistens utløser plikt til å varsle myndighetene. Plikten retter seg mot enhver som får grunn til slik mistanke.
§ 6. Plan for forebygging og bekjempelse av lakselus og resistente lusepopulasjoner
Det skal til enhver tid foreligge en helhetlig plan for effektiv forebygging og bekjempelse av lakselus og resistente lakseluspopulasjoner i akvakulturanlegget. For å sikre en effektiv forebygging og bekjempelse av lakselus og resistente lakseluspopulasjoner, skal planen samordnes med andre akvakulturanlegg innenfor det område som er nødvendig. Planen skal minimum inneholde følgende:
a) rutiner for telling av lakselus,
b) rutiner og metodikk for behandling, herunder koordinering av behandlinger og dokumentasjon på at behandling kan gjennomføres innen fastsatt frist i henhold til § 5 og i henhold til krav om behandlingsmetoder i § 7,
c) rutiner og metodikk for evaluering av behandlingseffekt,
d) rutiner for bruk av leppefisk,
e) rutiner for brakklegging av akvakulturanlegg,
f) hvilke andre akvakulturanlegg planen er samordnet med, og
g) hvordan hensyn til ville bestander av laks og sjøørret er ivaretatt.
Bestemmelsen lister opp punkter planene som et minimum skal inneholde. Mattilsynet ønsker å presisere at ordlyden i bestemmelsen innebærer at planene også skal omfatte beredskap i forhold til resistens mot ett eller flere midler.
Planene skal samordnes med andre akvakulturanlegg innenfor det område som er nødvendig. I områder der det foreligger smittehygieniske fellesområder, vil det være naturlig å benytte disse som enhet.
Planene skal sendes Mattilsynet innen 01.10.09.
Planene vil bli vurdert av Mattilsynet i forbindelse med driftsplangodkjenningen, opplyser Mattilsynet.