Filetforum Laks arrangerer fagmøte

– Fra rundlaks til filetproduksjon. Hvilke utfordringer står norsk laksenæring overfor når produksjon av filet overtar for eksport av rundlaks?

– Markedet etterspør mer filet og det forventes en økning i produksjon av laksefilet ved norske anlegg. Ved å filetere umiddelbart etter slakting, vil fersk pre-rigor filet kunne overta rollen som hovedprodukt fra norsk laksenæring, mener Filetforum Laks.

Filetforum Laks i FHF inviterer nå til samling på Flyporten Gardermoen den 20. oktober 2009.

Filetproduksjon bringer med seg mange fordeler og noen utfordringer. Høyt fokus på fiskevelferd er en forutsetning for å lykkes med filetering pre-rigor. Herunder må en ta hensyn til laksens velferd helt fra oppdrettsfasen gjennom fremføring/transport og til slakting.

For de som lykkes betyr dette en fordel, da det langt på vei er vist en klar sammenheng mellom graden av fiskevelferd og kvalitet av sluttproduktet.

Filetering ved slakteriene samler restråstoff på større lokaliteter, noe som vil gi bedre lønnsomhet i å utvinne verdifulle komponenter fra dette.

Transport av filet sammenlignet med rundfisk, medfører en mer effektiv logistikk hvor forbruk av emballasje og is reduseres i tillegg til at netto fisk pr transportenhet øker. Dette gir mindre miljøbelastning og lavere CO2 utslipp.

Hva er de viktigste utfordringene ved å øke filetproduksjonen?

  1. Fjerning av pinnebein
  2. Hygiene og holdbarhet av filet sammenlignet med rundlaks.
  3. Kvalitetsfeil som tidligere har blitt handtert av våre kunder vil opptre i egen bedrift som for eksempel melaninflekker, blodflekker, variasjon i farge og fettinnhold.
  4. Emballasje som sikrer kvalitet og sporbarhet helt frem til kunde.
  5. Utnyttelse av restråstoff, avskjær, hoder, ryggbein, skinn og brunkjøtt.

Program for fagmøtet

Filetforum Laks opplyser at programmet er under utarbeidelse, men det inneholder følgende tema:

  • Hva ser norske lakseprodusenter som de største utfordringer ved økt filetproduksjon?
  • Kartlegging av kvalitetsavvik og tiltak for å redusere omfanget av melanin, blodflekker, spalting, restbein i laksefilet
  • Bedøvelse, slakting og transport av levende fisk – hvordan innvirker det på mulighet for filetering pre-rigor?
  • Automatisert deteksjon av kvalitetsfeil og sortering av produkter i forhold til kvalitetsegenskaper
  • Hygiene og mattrygghet ved produksjon av laksefilet
  • Superkjøling og emballering av fersks laksefilet – kan det sikre kvalitet?
  • Røyking og salting av pre-rigor laksefilet
  • Frysing av laksefilet ved hjelp av ny teknologi – kan det gi nye muligheter for å tilby produkter av høy kvalitet?
  • Samlingen avsluttes med en diskusjon hvor en vil prioritere videre oppgaver inne forskning og utvikling på dette området