Lakserømming fra SinkaBerg-Hansen

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har innført fritt garnfiske etter laks i Vikna og Nærøy, etter at store mengder laks har rømt fra selskapet SinkaBerg-Hansen AS.

– Vi åpner nå for at alle kan sette garn i Vikna og Nærøy kommune for å hindre at oppdrettslaksen går opp i elvene, sier fiskeforvalter Anton Rikstad til NRK Trøndelag.

– Dette er meget alvorlig, og verre blir det om oppdrettslaksen går opp i elvene og blander seg med villaksen, sier Rikstad, som foreløpig ikke vet hvor mange laks som har rømt.

– I mæra stod det 130.000 laks, og vi har allerede fanget over 1000 laks. Det er nok snakk om ganske mange tusen oppdrettslaks som er på frifot, sier Rikstad til NRK.

Ifølge en annen melding fra NRK Trøndelag, sier oppdretteren at dette er en vanskelig situasjon, men fritar samtidig seg selv for skyld.

Les også: Krever sterilisering av oppdrettslaks

Nytt utstyr

– Etter stormen som herjet i sist uke, røyk en kjetting som forårsaket at en not havarerte, forteller Finn Sinkaberg, daglig leder ved Sinkaberg-Hansen AS.

– Dette er jo rett og slett en utstyrssvikt. Alt utstyret er helt nytt og det ble satt inn i mars. Vi kunne neppe ha forhindret dette, sier Sinkaberg til NRK.

Oppdretteren tror at mellom 5.000 og 10.000 laks nå er på rømmen.